Thursday, March 31, 2011

Kaduneljapäev

Täna on märtsikuu viimane päev ja veel kaduneljapäev. Peaks tegelema kõigi selliste asjadega, mille kadumist Sa soovid. Mina muidugi joonistasin terve päev ja joonistamise kadumist ma kohe kuidagi ei soovi.
Teised tööd jäid kuidagi väga unarusse, söögi tegemine ja koristamine.
Eile käisin Väimela kutsehariduskeskuses Võrumaa Turismiliidu infopäeval. Väga huvitavad esinejad olid-Sibulatee tüdrukud, Väimela kutsehariduskeskuse õpilased uute innovaatiliste ideedega, Contra ja Metsavenna talu peremees Meelis Mõttus. Jagati Turismiliidu auhindu, Aasta Tegija auhinna sai Aivo Värton Nõiariigi ja Liikluslinna peremees. Kõvad ja tublid tegijad on nad igaljuhul, jõudu ja jaksu neile.
Homme on 1 aprill-naljapäev. Haanja koolis seda toredat päeva peetakse, lapsed otsisid kostüüme, et homme koolis humoorikad välja näha. Merli maskeerib homme nõiaks ja Miia elevandiks, mõlemad said parajalt naljakad.
Jänes Kusti tervitab külalisi

Merli on homme naljapäeval nõid

Liiljad 31 märtsil 2011

Mutipeletaja täidab meil kevadekuulutaja ametit
Homme kohtume siis juba aprillikuus.

Tuesday, March 29, 2011

Liblikas, vahtramahl ning suured hanged.

Kuna õues on veel täitsa talvine, siis Ahti ja Kristjan koristavad keldrit ja täitsa ilus on juba. Kui nad sea toimetasid, siis ärkas üks liblikas talveunest üles. Miia tõi ta ruttu tuppa ja pani lillede peale, et me teda kõik imetleda saaksime. Imeilus on ta igatahes.
Tõin veel keldrist üles potid liiljasibulatega. Sügisel kinkis üks armas külaline meile liiljasibulaid. Enamuse nendest panin õue mulda. Aga siis tuli mõte,et ka talvel või kevadel oleks liiljaõied ilusad. Pistsin  sibulad potti mulla sisse ja viisin keldrisse.Kaks potti tõin jõulude paiku tuppa ja lootsin Miia sünnipäevaks õiekesi saada , aga võta näpust. Kasvasid ilusad lehed aga õisi mitte. Nüüd tõin kaks potti, mis ma olin kevadeks jätnud üles ja loodan uuesti väga õiekesi näha. Otsad on juba väljas ja nüüd on ainult oodata. Päike igaljuhul paistab kõvasti ja loodan,et see aitab kõvasti kaasa.
Õues ngu ma juba ütlesin särab päike nagu suvel paremate ilmadega aga ümberringi on tõeline talveparadiis tõeliselt aukartustäratavate lumehangedega ja traktor lükkas täna isegi tee lahti.
Johann tunneb ilusast ilmast ja lumest väga rõõmu, sõidab kelguga, sööb igal võimalikul juhul lund ja tatsab niisama ringi. Ahti tegi keldrikoristamisse pausi , pani suusad alla ja tegi päris suure ringi Plaani kanti. Sõida kuhu tahad, kõikjal kannab ja kuldne päike ka kaasas.
Metsajänkud tunnevad praeguste ilmadega väga hästi, sõid meil ühe noore õunapuu ära. Mis teha kui ootad puude kinnipanekuga kuni jänkudeni.
Vaher juba jookseb ja kui maitsev mahl, lihtsalt uskumatu kui magus võib ikka üks puumahl olla.
Mina leidsin ühest Võru kasutatud riiete poest ühe punase villase suurräti, mis oli väga ilusate värvidega. Küll kulunud ja kehvas seisus aga ikkagi ilus. Pesin ta puhtaks ja otsustasin sellest ühe ilusa ja sooja jõuluvaiba teha. Eks näis kuidas see õnnestub.
Kui Johanni magama sain tegin kartulit ja guljašši ning võtsin ruttu pintsli kätte. Ei ole enam nädal aega midagi joonistanud ja üks suur kevadine pilt vajab lõpetamist. Igaljuhul sain sellega juba päris kaugele, ma arvan paar kolm korda läheb veel. Kui Johann üleval, siis on väga raske midagi värvida, sest tema ka tahab siis kaasa lüüa.
Õhtul tegin külaliste ja oma pere jaoks kaerahelbe-päevalilleseemnete-apelsini-kodujuustu küpsiseid. Päris head tulid välja. Peabki rohkem ise küpsiseid tegema.
Vahtramahl tilgub

Keldris ärkas liblikas

Kaerahelbe-kodujuustu-päevalilleseemneküpsised

Liblikas kaunistuseks

Lumehanged kevadel

Tulevane jõuluvaip
Homme Turismiliidu koosolek Väimela Kutsehariduskeskuses ja samal ajal Ökokoolituse ekskursioon Haanjamaale. Võta või jäta, kõik ühel ajal. Kuid homme olen koosolekul, midagi pole teha.

Monday, March 28, 2011

Talvine esmaspäev

Kui oleks nii ilusad talvised ilmad enne jõule, siis oleks enamus inimesi väga õnnelikud. Praegu ootab enamus inimesi kevadet ja pole sugugi õnnelikud ja rõõmsad selle imeilusa lumesaju ja pehme lume üle. Igaljuhul ei taha lumehaldjad veel oma pidu ja tantsu veel lõpetada. See on ka inimestega vahel nii, kui on mõnus olla ei taha pidu lõppeda ja aeg ei loe siin midagi. Kevad on ka väga viisakas, kohe ei taha peole punkti panna, ikka loodab, et teised ise sellest aru saavad. Aga kuna ja kas siis pärast kevadel jälle väga kiireks ei lähe...
Meie loodame oma kätega midagi sooja ja kevadesarnast teha, et kevad saaks aru kui väga me teda juba igatseme.
Täna kui lapsed koolis, Ahti ja Kristjan koristasid keldrit ja Johann mängis rahulikult (segiajamise mängu küll aga rahulikult) tegin mina ühe tõeliselt kevadrohelise padja salatirohelisest riidest ja peale õmblesin ühe heegeldatud liniku. Pärast oli päris hea tunne, kuigi toidutegemisega läks päris kiireks aga valmis sain selle toreda borši supi. Juurde tegin veel munavõid.
Talv ei taha pidu lõpetada


Kevadine padi

Esmaspäevane hapukapsaborš
Õhtul on meil rahvamajas joogatund mida annab Mari. See on koht, kus ma kuidagi puududa ei tahaks. Seal on kõik hea, iseolemine, harjutused,tasakesi juurde hiilivad mõtted, muidugi Mari ja ka seltskond. Alustame 17.30, talvel on sellel ajal täiesti pime, nüüd piilub päike ka suletud silmapraost läbi. Täna tegime lõpuks paarisharjutusi jalgadele ja kätele, need on kasulikud igale paarile. Julgustaksin kõigile joogarühma minemast, kui on tahtejõudu võib ka kodus harjutusi teha, seltsis segasem. Ootame siis edasi

Sunday, March 27, 2011

Rebaseurgu otsimas

Täna on juba pühapäev, ning lapsed lähevad homme kooli. Palju töid tuleb ennem ära teha,et kõik homseks valmis oleks. Riideid pesta, triikida, saunas käia ja paremat sööki teha.
Kuna ilm oli väga ilus otsustasime täna talu ümber metsas väikese matka teha, et otsida üles rebaseurg. Soov oli näha kas rebane seal ikka toimetab. Matka alustasime Vaskna järvelt, kus olid kolm kalameest kalu püüdmas. Ilm oli muutunud ja nad ütlesid, et ei näkka enam. Nad olid vene rahvusest ja kaugemalt pärit aga näha, et tõelised kalamehed.
Meie pöörasime järve pealt metsa rebaseurge otsima. Hetkel on hea metsavahel sõita, sest lumi kannab hästi aga mets on tihe ja tegemist on suuskadega manööverdamisega. Kindlasti oleks räätsadega mugavam. Kui olime sika saka  üles alla sõitnud jõudsime vana rebaseuru juurde, mis oli täiesti kasutuses. Urul oli kolm erinevat uruava ja kõigi juures jäljed ja liiv. Mõnus pühapäevane matk.
Hiljem tegin ahjukartuleid ja saiakesi.
Esimesed saiakesed olid soolased (kapsa-sibula-suitsuliha-juustu) Tahtsin väga kapsapirukaid teha, sain kunagi Lindora laadalt väga häid ja tahtsin ise ka kapsaga katsetada. Tegin nad juustusaiakeste kujuga, said päris maitsvad, söödi ennem ära kui magusad kaneelisaiakesed.
rebaseurg Vaskna talu lähedal

Matkalt tulles Vaskna turismitalu paistab
Ahjukartulid suitsulihaga

kapsa-sibula-suitsuliha-juustusaiakesed

kaneelisaiakesed

kevadised urvautid kaminasaalis

Vaskna turismitalu sauna eesruum

rebaseurg Vaskna turismitalu lähedal metsas

Merli rebaseurgu uurimas
Õhtul selle suure seltskonnaga sauna lapsed puhtaks ja juuksed korda. Homme jälle kevade poole suveajaga. Minule igaljuhul suveaeg sobib, hommikul juba nii vara valge, imelik kohe magada. Alati pole see nii olnud.

Friday, March 25, 2011

Marjapuna ehk Kapsamaarjapäev.

Marjapuna ehk Kapsamaarjapäev.

Ärkasin täna varakult, et minna päikest tervitama Kivestmäele. Enne päikesetõusu ma sinna ei jõudnud aga mõnus tunne oli sealt kõrgelt ülevalt alla vaadata Vaskna turismitalu poole, kui ka natuke kõrgemale Suure Munamäe poole. Hommik oli imeilus, päikesepaistega ja kuigi lumiselt talvine, oli siiski õhus hoopis kevade lõhn ja hääled. On niisugune vanarahva komme Marjapuna päeva hommikul koos perega päikest minna tervitama. Minul tüdrukud linnas aga koer Pipi kaasas. Temaga on mõnus looduses uudistada, sest tal on kõige vastu huvi ja ta on alati rõõmus ja väsimatu.
Koju tulin, siis hakkasin pannkooke tegema, ikka neid suuri,et oleksid suvel pirakad kapsapead. Pannkoogid saavad eriti head kui tainale pool pakki Juubeli koogi pulbrit panna. Saavad eriliselt hea maitsega ja õhulised.
Hiljem läksime tüdrukutele Võrru järele ja kui koju hakkasime tulema, siis oli selline lumesadu, et ei näinud maad ega ilma, teest rääkimata. Koju me jõudsime,sest meie autol on kodutee selge, vanasti oli hobustel ka kodutee kinnisilmi teada. Koju jõudes hakkas päike särama, nagu poleks tormi olnudki.
Saladuskatte all võin öelda,et ostsin Võrust paar jänkut juurde, nad on nii armsad.
Urvautid juba paistavad

Vaade Kivestmäelt Vaskna turismitalule

Vaade Suurele Munamäele

Meie armas Pipi

Pannkoogid vaarika moosiga

Punasõstra mahl pannkoogiga on Marjapunapäeva toit

Thursday, March 24, 2011

Jänkutüdruk sai valmis.

Hommikul paistis päike mõnusalt aknast sisse ja hea oli ärgata. Tüdrukud Miia ja Merli olid täna varakult üleval kuigi neil on koolivaheaeg. Nemad sõitsid hommikuse bussiga Võrru vanaemadele ja vanaisale külla. Kui mina veel väike olin sõitsin linnast maale vanaemale külla aga nüüd meie lastel on vastupidi, vanaemad linnas ja tore külla minna. Juba eile pakkisid kotte ja sättisid riideid ning olid elevil. Õhtul läksid varakult magama. Terve tänase päeva on kuidagi palju vaiksem olnud.
Hommikul kui tüdrukud saadetud hakkasin seda suurt jänkudüdrukut meisterdama. See minu meisterdamine on küll üks isevärki pusserdamine. Nagu ma eile ütlesin , lõiget mul polnud mudkui ühest küljest pihta kuni valmis sai. Teistele ma niimoodi tegemist ei soovita, sest tegelikult päris selline ei tulnud nagu ma ette kujutasin. See eest üks tubli ja pontsakas jänkupreili sai küll näitusele teiste sekka korda pidama.
Jõudsin veel kardinaid vahetada ja veel nipet-näpet asju paigutada. Kui ma nii külalistemaja ja meie maja vahet jooksin, siis vaatasin koguaeg järvele ka. Hakkab ju järvel käimise aeg läbi saama ja püürhälliga enam varsti sõita ei saa. See aasta sai püürhäll üsna hilja korda tehtud ja nüüd saab sel toredal jääkarusellil veel viimaseid sõite teha.
Homme on Marjapunapäev või Paastumaarjapäev kuidas keegi paremini teab seda vahvat vanarahva päeva.
Hommikul alustan pannkookidega, mida sel päeval küpsetati, et kasvaksid suured kapsapead.
Küpseta Sinagi pannkooke või karaskit.
Miia ja Merli
Jänkutüdruk sai valmis

ja jõudis näitusele

Vaskna turismitalu püürhäll

Wednesday, March 23, 2011

Tuuline kolmapäev

Terve tänase päeva tuul puhus ümber maja ja puud kõikusid nagu tormi ajal. Aga samal ajal päike piilus pilve tagant ja ilm tundus kevadine. Lumi kandis hästi, aga mõnes kohas kus  päike oli lume ärasulatanud võisid mütaki nabani lumme vajuda. See juhtus siis kui ma läksin vaatama, kas jänesel pojad juba pesas. Aga keda ei olnud, need olid jänesepojad. Teine jänkumamma oli välja saanud ja peitis ennast puuri alla. Lumi on puuri ümber nii kõrge, et sõkutud lumi ulatub puurini ja puuri jalgu pole enam sugugi näha. Puuri all on tore urg tekkinud, kus lahtipääsenud jänku saab mõnusalt peavarju. Niipalju siis jänkupoegade ootamisest.

Eile Munamäe mängudel läks meie perel väga hästi. Merli Mari sai kuni kaheksa aastaste tüdrukute seas esimese koha. See oli tema esimene esimene koht. Igaljuhul oli ta väga õnnelik kui ta kringli, diplomi ja autasuks saadud sooja aluspesuga koju tuli. Merlile väga meeldib suusatada ja ma väga loodan, et see on talle suureks stiimuliks järgmisel aastal.

Jätsin maja seinale jõuluajast suusapäkapikk Kiku, nüüd peame ta pidulikult talvekorterisse saatma ja mõne uue jänku asemele tegema.
Terassile sai üks tore jänkupere tehtud. Tore on see pilt sellepärast, et igaüks saab oma näo sinna pista ja jänkuperena ennast tunda. Igaljuhul esimestele külalistele kes seda pilti nägid see väga meeldis neile ja nad tegid juba esimesed fotod ka endist selle pildiga.
Alustasin ka ühe suure riidest jänkutüdruku tegemist. Tegin ta ilma lõiketa, mitte kohe ei tea mis tast välja tuleb. Kui valmis saab näitan Teilegi.
Õnneks on õhtuks tuul vaibunud ja lootus on rahulikule ööle.
Soovin ka Teile, kus Te iganes ka viibite mõnusat ja rahulikku ööd.

Jänesepere terassil

Suur jänkutüdruk

Jänkumamma Roosi

Suusapäkapikk Kiku

Kevad tuleb tasapisi


Merli Mari I võit Munamäe mängudel

Jänkupoiss

Tuesday, March 22, 2011

Kevad on käes.

Täna on väga tähtis päev. Kevad on käes nii hinges kui ka ajaliselt. Põnev on vaadata kuidas see tohutu lumi  väljas sulab ja vajub üha madalamale ja madalamale. Ka linnud laulavad palju rõõmsamalt kui talvel. Tõelistele suusafännidele võin öelda, et suusatada saab veel jupp aega. Täna näiteks läks pool meie perest Munamäe mängudele võistlema ja kaasa elama. Pärast saab näha kuidas neil läks.
Kevadesõpradele peab ütlema,et meie armas küülik Roosi teeb pesa ja hakkab varsti poegima. Elevust kui palju. Iga sündimine on imeline. Igaljuhul hoian teid asjadega kursis.
Samuti kaunistame talu kevadpühadeks, iga päev kaunistan mingi koha ära või panen midagi ilusat välja.
Olen juba jõudnud jänkude näituse üles panna, saani kus enne oli päkapikuküla on nüüd kevadpüha küla koos jänkude ja tibudega.
Kaminasaali panin kollased laudlinad ja linikud, kanakestest soola-pipratopsid, nartsissid, kamina kaunistasin jäneste ja tibudega ja uskuge või mitte nii kevadine tunne tuli hinge.
Plaanis on tubadesse panna kollaseid linikuid ning tuua ka tubadesse kevade hõngu. Ostsin isegi ühe väga armsa kollase lina ikka selleks et kevadvärvid tuppa jõuaksid. Samuti vajab kaunistamist laste mängumaja ja tahaks ise meisterdada jänkusid ja tibusid. Igaljuhul eelmine aasta tulid nad väga nunnlt välja. Meisterdasime neid kogu perega ja kõigest mis kätte saime ja õiget värvi oli. Kui midagi nüüd valmis saab näitan teilegi.
Tulge ikka meid vaatama ja lumele järele lehvitama, et roheline vaip saaks lume alt välja piiluma hakata...
Jänesed

Lihavõttejänkude näitus

Kevadpüha küla terassil koos Johann Talisega