Friday, February 28, 2014

Eesti kõige kõrgem järv Tuuljärv Haanjas Plaksi külas talvel.Ki

Täna on veebruari viimane päev ja on õues on kevadiselt soe ja mõnus. Täna jäi Johann lasteaiast koju ja me otsustasime koos Munamäge pildistama minna. Kuna ilm oli imeilus, siis otsustasime veidi pikema ringi teha, üle Kivestmäe kõrgema tipu läbi Plaksi küla Tuuljärve äärde. Tuuljärve ääres on silt, et see on ENSV kõige kõrgem järv 267m üle merepinna.
Tuuljärve ääres kohtasin legendaarset suusatreenerit Laur Lukinit. Kohe on näha, kes suusatamist tõeliselt armastab, see leiab suusatamiseks ikka koha. Laur rääkis kuidas ta juba vanasti siin õpilastega suusatamas käis, kui mujal lund nappis. Ta mõõtis lumepaksuseks 40 cm, see on sellise lumevaese talve kohta ikka väga
Tuuljärv-Eesti kõige kõrgem järv

Vana silt Tuuljärve ääres 257 m üle merepinna


Tuuljärv koos kahe purdega ja imeilusa sinitaevaga.

Tuuljärve ääres kohtasin legendaarset suusatreenerit Laur Lukinit, kes oli suusatamas

Eemal head sügava lumega alad, kus püsib ka lumi kauem

Pipi, Johann ja Tuuljärv

Plaksi küla, kus ühes ääres Tuuljärv ja teises Vaskna järv

Ka puud kallistavad

Kivestmäe tipp koos Johanniga

Kivestmäe tipus olev silt

Tee Kivestmäe tippu ei olnudki nii kerge

Kivestmäel on ka rändrahne

Murdunud puu, rändrahn ja Johann

Vaade Kivestmäelt Vaskna talule ja järvele 28.02.14 17 päeval

Suur Munamägi 28.02.14 17 päeval
kõva sõna.
Tuuljärv ise on pisike järv, ainult 3,5 ha aga küllaltki sügav , kusagil 18 m. Jaanuaris kui olid selle talve kõige muinasjutulisemad ilmad, tegin suuskadel Tuuljärvele tiiru peale.  Kui Suure Munamäe vaatetornis olete, siis paistab natuke Tuuljärve ka, mitte ajada segi Vaskna järvega, mis on suur järv.
Pean nüüd kiirustama, olen täna Uue-Saalusele suitsusauna kutsutud, seda mõnu ei tahaks küll kasutamatta jätta. Proovin ka mõned fotod teha. Homseni siis. Margit

Thursday, February 27, 2014

Haanja maraton 2014 jääb ära.

Selline pressiteade anti korraldajatelt. 2014 aasta maraton oleks olnud järjekorras 42. Kuna Vaskna turismitalu on kohe Haanja maratoni raja ääres, siis ma näen kõige paremini milline raja olukord on ja kohati see praegusel 2014 lumevaesel talvel kiita ei ole.
Mina käisin esimesel Haanja maratonil 1983 aastal. Tollal algas maraton Võrust ja lõppes ka Võrus. Minek oli veidi raskem aga tagasi juba kõik allamäge. See oli huvitav, et need kes olid kiiremad tulid hiljem tulnutele vastu. Kuidas seal kokkupõrkeid ei olnud, või ka oli, seda lihtsalt peeti loomulikuks, et kõik peavad üksteisest mööda saama.
Kui me 1999 aastal kolisime Haanjasse Vaskna tallu, siis 1990 -ndatel võtsid Haanja mehed maratoni korraldamise enda õlgadele ja Haanja maraton hakkas toimuma ainult Haanjamaal, Võrru enam ei mindud. Mis aastal, täpselt enam ei mäleta, hakkas Haanja maraton kohe meie aiast läbi minema. Noo see oli alles tõus-Vaskna järve pealt algas ja tõusu lõpp oli seal kus vaatega Vaskna järvele pilti teen. Sõitsin vähemalt korra selle raja ka läbi, mäletan, et hommikul enne päris maratoni algust. Kui maraton algas olin juba kodus ja sain vaadata kuidas teistel läheb. Kuigi Haanja maraton on pikkuselt Tartu maratonist lühem, ei saa seda maratoni kindlasti mitte kergete kilda lugeda. Kuigi seda suurt tõusu alustatakse nüüd poole mäe pealt, peavad seda enamus inimesi väga raskeks ja on talle mõrvari tõus nimeks pannud. Samas olen näinud oma kodust, kuidas üks Eesti suusataja Vahur Teppan sellest tõusust ainult paaristõugetega üles läks, no proovige järgi teha.
Kui Vaskna turismitalu peremees Haanjasse rajameistriks läks, siis sellest ajast peale oli meie talu nagu abielus Haanja maratoniga. Ahti pidas väga tähtsaks, et rada saaks just õigel ajal sisse aetud ja et seda teha siis ega ta endast hoolinud. Oli aastaid kui oli palju torme, ning palju puid raja peale kukkunud, sai just kõik korda tehtud, kui kõik kordus uuesti. Hiljem ta enam rajameister ei olnud aga oli korraldajate meeskonnas, vastutades raja eest. Need ligikaudu 15 aastat olid küll talvel väga töised Ahti jaoks, kes meil külalistena käisid, nägid kuidas peremees jõudis mõnikord üle südaöö koju. Keeruline oli nendel aastatel, kui majas olid külalised, kes ei olnud tulnud maratonile, sest neil olid hoopis teised soovid. Hiljem me muid külalisi maratoni ajaks majutama ei võtnudki ja hiljem oli juba iga aasta palju samu tulejaid.
Haanja maraton on on siinsele kogukonnale suur töö aga samas ka suur pidupäev. Palju inimesi on kontrollpunktides. Ise sain selle töö ära proovida 1999 aastal. Ka sellel aastal lund nappis ja kontrollpunktist sõideti kaks korda läbi, see tegi muidugi töö kontrollpunktis päris keeruliseks. Kuid lapsed, kes mul abis olid, olid väga tublid ja kogenud, päeva lõpuks olin suurest jooksmisest väga väsinud aga ka üliõnnelik, et sain oma panuse anda. Kuna Ahti vastutas radade eest, siis kaks inimest talust ära olla ei saanud ja mina jäin siis koju. Mõnel aastal aastaid tagasi sain supitoimkonnas olla ja näha, kuidas virgad käed kartuleid ja sibulaid koorivad. Vot see oli väga suur töö ja seda vedas eest Hartsmäe talu peremees Agu Hollo. Igal aastal on Haanja maratoni suppi väga kiidetud ja ma ütlen, et see on väärt kraamist südamega ja hea tujuga tehtud supp.
Villa kontrollpunkti eestvedaja oli aastaid Kiidi turismitalu peremees Aigar Piho koos kogu ümbruskonna rahvaga. Vaskna kontrollpunktis jällegi Jõeniidu kitse- ja turismitalu peremees Kalju Mängli.
Kurgjärve punkti võttis peale mind vedada Ene Aedmaa ja on seda teinud siiamaani. Meie tütar Helena on tal igal aastal abiks olnud.
Haanja on hästi tiheda teedevõrguga vald, palju inimesi on olnud teedeületusi turvamas, ka meie Plaksi küla mehed Allan Eiche eestvedamisel olid alati väljas.
See kõik oli ettevalmistuse poole pealt, samas kasvas meie peres perepoeg Kristjan, kellel õnnestus ühel aastal noortemaraton 22km ära võita. Kuna Haanja maraton toimub klassikalises sõidustiilis, siis suuskade ettevalmistusel on väga tähtis koht ja eelmisel päeval käib üks kõva lihvimine ja suuskade ettevalmistamine. Selle tarbeks ostsime tallu päris kalli lihvimispuki.
Kui Ahti staadionit ettevalmistas oli tal ainult häid sõnu Ets Aedmaa kohta. Etsi isa Erlend Aedmaa ja palju inimesi Haanja Tantsu laulu ja Mängu seltsist toimetasid teedel kes reguleerisid parkimist.
Olen unustanud registratuuri, mida veab Haanja Suusaklubi esimees Aare Eiche ja veel palju abikäsi. Haanja vallavanem on ka alati ükskõik mis kohas toimetanud, nii suurel sündmusel on kõigile tööd. On kindlasti palju inimesi keda ma siin ei märkinud aga kelle töö on väga tähtis, näiteks see suur hulk noori, kes igas punktis sind juba kaugelt tervitavad ja veel ja veel ja veel...
Aastaid tagasi, kui meisterdasin lambanahkseid susse, said need maratoni auhinnana keegi kodu kaasa.
Haanja peakorraldaja oli aastaid Haanja kooli direktor Urmas Veeroja, kes on samuti
Vaade Vaskna järvele täna hommikul kell seitse Vaskna talu hoovilt

Päiksetõus Vasknal

Kivestmägi, 5 km enne Haanja maratoni lõppu olev järsk tõus, mida paljud on hakanud mõrvari tõusuks kutsuma. Eesti mees Vahur Teppan võttis selle tõusu paaristõugetega. Proovi järele!

Kivestmäe või selle nii nimetatud mõrvari tõusu tipp. Kunagi algas tõus sealt kaugelt alt järve pealt, nüüd ainult sealt kus auto paistab.

Maratonirada Kivestmäel on päris heas seisus veel

Vaade Suurele Munamäele Haanja maratonirajalt 27.02.14

Arvan, et raja kõrgeim koht, eemal Suur Munamägi koos vaatetorniga

Maratonirada metsa sees Vaskna talu lähedal ka veel täitsa OK

Maratonirada ka Vaskna talu lähedal aga juba väga kehvas seisus.
Nii seda rasket Kivestmäe tõusu eelmisel 2013 aastal võeti

Kuna tänavu oleks sõidetud 42 Haanja maratoni, siis siin 32 Haanja Maratoni kaart
Aastaid Haanja maratoni radade eest vastutanud Vaskna turismitalu peremees Ahti Utsal sai üle pikkade aastate ise eelmine 2013 aastal Haanja maratoni läbi sõita.

Tänukiri raja, staadioni ja ülesõidukohtade eest vastutavale Vaskna turismitalu peremehele Ahti Utsalile
omal alal suure töö teinud, viimastel aastatel veab maratoni Silver Näkk
Paljud tulid Haanja maratonile peredega ja kui ilm oli ilus, siis on see teistelegi suur pidupäev olnud. Haanjamiihhi Nõvvokoda on püstkojaga väljas olnud, seal on pannkooke küpsetatud, on kõrgema lumeskulptuuri võistlus olnud, on igal aastal Haanja maratoni tillusõit, kust on ka kõik meie pere lapsed esimese võistluskogemuse saanud.
Võistlejate seas on olnud inimesi päris noortest kuni väga väga eakateni (üle 80 aastased), samas on ka lahkuv peaminister Andrus Ansip Haanja maratonil osalenud ja peale maratoni ainult kiidusõnu lausunud.
Haanja maratoni rada on kehvadel lumeaastatel olnud Tartu maratoni eelsõidu rada ja siis sõitis sellel rajal võistlejaid paljudest maadest.
Ka praegu, kus rajaolud võistlust korraldada ei võimalda, siis mõned kanged mehed soovivad selle maratoni suuskadel ikka ette võtta omal vastutusel ja kõik on võimalik, tuleb ainult tahta. Edu neile!

Wednesday, February 26, 2014

Vaskna järv veebruaris 2014

Sarapuu Vaskna ääres
Vaskna rannas paadid talveunes
Kalameeste tehtud jääauk
Vana koprapesa Vasknasaarel
Vaade Vaskna talule Vaskna saarelt
Jõhvikad talvel Vasknasaarel
Vasknasaar
Vaade Vaskna turismitalule
Vaade 25 ha suurusele Vaskna järvele
Liuväli Vaskna järvel
Liuväli ja püürhäll Vaskna järvel
Vaade Suurele Munamäele 26.02.14









Pildiallkirja lisamine
Toomingas Vaskna järve ääres
Elades kohe Vaskna järve kaldal, on mul hea võimalus näha seda imeilusat järve iga päev ja igal aastaajal. Nagu selle (2014 a) aasta talv on lumevaene ja ikka väga erinev teistest talvedest Haanjas, siis on ka hea kui see eriline talv ja veebruar saaks ajaloosse salvestatud Vaskna järvelt nähtuna. Vaatame kui kaua inimesed mäletavad sellist erakordset aastat aga iial ei tea, võib-olla hakkabki nüüd nii olema. Seda kõike saame näha juba järgmistel aastatel.
Täna oli pildistamise 15 päev, käisin ära Suure Munamäe jalamil nagu tavaliselt ja sealt mööda matkarada Vaskna järvele. Täna on järvel sile jää, kusagil ei ole näha pehmet lörtsist kohta. Täna ei ole ka ühtegi kalameest kalal ja ka kalameeste tehtud augud on ära külmanud ja katki lüüa neid ei õnnestunud. See on imelik, sest kraadiklaas näitab +2,2 kraadi C järgi. Kalamehed käivad talvel kalal ja ise nägin, et ka said ilusaid ahvenaid. Olid lahked mehed ja andsid meilegi. Vahepeal kalamehed külas küsivad, et kas teisi kalamehi ka näha on. Siis ma räägin nii nagu on, vahel on, vahel ei ole. Ükskord üks külamees siis ütles seepeale, et nemad ka tahtsid pühapäeval tulla, kõik oli valmis aga endid olevat üle valmistanud, nii valmis, et kalale minek jäi selleks korraks ära.
Vaskna järv on üks Eesti kõrgemaid järvi 242 m üle merepinna ja suurust on tal ka parasjagu 25 ha. Vaskna järvel on armas tilluke saar, mida meie Koprasaareks kutsume, kuna seal vanasti suur koprapesa oli ja koprapere ka seal elas, nägin aastate eest kevadel kuidas kopraema poegadega ujus. Nüüd on see pesa maha jäetud, kuna toitu napis saare peal ja koprad kolisid teise järve otsa, ning nüüd on seal suur koprapesa ja ka kopra langetatud pliiatsikujulised puud.
Meil on järve peal liuväli ja püürhäll, kus külalised saavad talverõõme nautida. Sellel aastal on Ulgumaa grööni kelgukoerad teinud koerarakendi sõite just Vaskna järvel. Kellel huvi rohkem grööni kelgukoerte vastu, tasub Ulgumaa kodulehelt järele vaadata. Ulgumaal saab muudki põnevat teha. Kuulda ja näha oli, et seal väikesed koerakutsikad sündinud olid.
Vasknasaarel saab sügisel jõhvikaid korjata ja ka praegu oli seal jõhvikad lume alt näha.
Kohe meie ujumiskohas on üks ilus sarapuu, mis heal pähkliaastal annab palju pähkleid.
Meie lõkkekoht on ka kohe Vaskna ääres ja seal on ka ilusad väikesed rändrahnud, mis kunagi jääaja sulades siin kodu leidsid.
Talvine Vaskna ei ole sugugi igavam kui mõne muu aastaaja Vaskna.
Pipi Vaskna järve ääres

Väikesed rändrahnud Vaskna järve ääres

Lõkkekoht Vaskna turismitalus Vaskna järve ääres

Vaade Vaskna turismitalu hoovilt Vaskna järvele

Tuesday, February 25, 2014

Tulge Vastlapäeva tähistama Haanjasse Vaskna turismitallu.

Täpselt nädala aja pärast 4 märtsil on Vastlapäev ja seepärast otsustasin tänase päeva piltides ja kirjutises tutvustada Vaskna turismitalu vastlapaketti.
Mis on vastlapäeval kõige tähtsam, ikka suur kelgumägi ja lumi. Kuna enamuses kohtades napib lund ja meil teda ikka veel jagub ja kuna me asume Suure Munamäe seljataga, siis suur kelgumägi on meil ka täitsa olemas.
Kuigi mäe peal on lõbus ja kelguga alla lasevad ka need, kes tavaliselt suusatamas ja kelgutamas muidu ei käi. Samas mingi lisategevuse võimalus on alati teretulnud ja sobib eriti natuke suurematele seltskondadele, kus soovitakse teineteisega võidu katsuda. Meil on selliseks tegevuseks orienteerumismäng talu ümber. Mängu saab mängida kahte moodi:
1. Seltskond jagatakse võistkondadeks ja iga võistkond lastakse rajale eraldi ja igalt võistkonnalt võetakse aega. Samas tuleb igas punktis lahendada ülesanne, kus vastusevariandid antud, tuleb valida õige vastus. Punkte saab nii õigete vastuste eest, kui ka kiiruse peale joostud aja eest. Kiirus üks võitu ei kindlusta.
2. Seltskond jagatakse võistkondadeks, kuid kõik võistkonnad võivad ka koos rajale minna. Punktis loeb keegi küsimuse, tehakse nalja ja eksitatakse teisi aga iga võistkond vastab plaani teisele küljele nende arvates õige vastuse ja seda teiste võistkondadega ei jagata. Koos minnakse järgmisse punkti ja kõik käib sama moodi edasi kuni lõpuni. Sobib seltskondadele kus on palju erinevas vanuses inimesi ja kus peetakse tähtsaks koos olemist. Võidab võistkond, kel kõige rohkem õigeid vastuseid. Kui punkte kahe võistkonna vahel võrdselt võib hiljem anda lisaülesande või võistkonnad jagavad kohta.
Parematele väiksed auhinnad!
Väljas on nüüd oldud maa ja ilm ja kõigil on kõhud veidi tühjaks läinud ning ka soojast saunast ei ütle keegi ära. Vaskna talu eeliseks ongi see, et puuküttega saun asub kohe kaminasaali kõrval ja kõigil on mõnus ühtsuse tunne ka siis kui osad saunas on.
Kaminasaalis mõnusa kaminatule paistel on mõnus ennast soojendada ja juba ongi toit valmis. Kõik toidud valmistame kohapeal taluköögi stiilis, ilma liigse peenutsemiseta. Suppi pakume tirinatest ja praadi vaagnatelt ja igaüks saaab võtta niipalju, et kõht täis saaks. Ka vastlakukleid teeme kohapeal ise ja ikka päris vahukoorega. Väga maitsvad on ka vastlakuklid kohupiimavahuga.
Toitudest on erinevaid valikuid. Võib võtta ainult herne või oasupi koos vastlakuklitega, samas hulga toekam on vastlapraad vastlakuklitega, Vastlapraes pakume seajalgu ja seakooti ahjus küpsetatud, kartulid või kartulitangupuder, keedetud oad, kaste.
Samas seltskonnad kes jäävad ööbima või soovivad kauem olla neile sobib lõunaks hernesupp ja õhtusöögiks vastlapraad.
Kõigi söökide juurde kuulub mahlajook, vesi, leib, sai, kuum tee ja kohv.
Soovi korral võib ka kohalikku leiba ja kitsejuustu tellida.
Kui kõht on täis, siis enne kui paar tantsu teeks (vastlakomme ütles, et tantsiti torupilli saatel) Meie talus mängib torupilli peretütar Helena aga tema on Tartus koolis, peab siis mõne plaadi välja otsima) Muusikakeskus kohapeal olemas.
Vanad vastlakombed soovitasid 9 korda juukseid kammida ja kellel võimalik siis soovitati ka juukseid lõigata, et need ilusad ja terved oleksid.
9 korda silmi pesta, et suvel vähem sääski oleks.
Kui kõik seajalad on lihast puhtaks noolitud, siis võib sellest ka vurri teha. Vastlavurr oli õnnetooja ja vurri hääl peletas halva eemale.
Töödest oli soovitav pastlapaelu punuda, kui soovi on võime proovida lõngast paela punuda.
Kui soovi on saab ka vastlakommete kohta viktoriini veel maha pidada. Parimale väike auhind.
Seda kõike on piisavalt palju, pange oma sõpruskond või töökaaslased kokku ja tulge Haanjamaale Vaskna turismitallu vastlapäeva tähistama. Meie ootame Sind
Suur kelgumägi

Kelgumäe tipp

Lume sügavus raja kõrval

Munamägi 25 veebruaril 2014

Vaade Vaskna järvele Kivestmäelt 25 veebruaril 2014

Orienteerumismängu punkt on peidus suure kuuse all

Vastlapäeva punkt

Koer Pipi ja vaba jänese põlve pidav Mussu on täitsa sõbrad

Mussu

Sauna eesruum

Vaade sauna leiliruumi

Leiliruum koos kerisega

Sauna kõrval on kaminasaal

Vaade kaminasaali

Kaminasaal

Kui päike paistab on hea juba sauna ja kaminasaali ees väljas istuda.