Monday, April 9, 2012

See huvitav ja värviline kartul.

Haanja Pärandkultuuri koolis oli väga põnev kartuli õpituba. Kartulit igast vaatenurgast tutvustas Viive Rosenberg, kes on Eestis kõige tuntum kartuliteadlane ja tõeline kartulisõber. Ettekandes oli palju ilusaid fotosid erinevate sortide kartuliõitest, mis olid imekaunid. Huvitav fakt oligi see, enne kui kartulit kasvatati toiduks,  kasvatati teda ilu pärast. Praegusel ajal on see ilu kuidagi tahaplaanile jäänud. Samuti oli huvitav näha erinevate sortide ilusaid mugulaid koos idudega, mis foto pealt vaadates olid ka nagu kunstiteosed.
Saime teada, et kartulid on väga tervislikud, sisaldades kaaliumi ning 30 erinevat mineraali, C ja B grupi vitamiine, ning isegi 2% valku. Samuti saab valida kartulisorte, mis sisaldavad vähem tärklist(süsivesikuid),seega sobivad paremini suhkruhaigetele. (Ants, Varane kollane, Maret)
Väike tutvustus oli ka kartulihaigustest, kuidas need levivad ja kuidas neist hoiduda. Samuti on paljud eestimaised sordid meil haigustekindlamad, näiteks N täht sordi järel tähendab, et sort on kiduussikindel.
Praegusel ajal on jälle suur huvi tekkinud kartulikasvatajatel Eestis aretatud sortide vastu ja samuti on paljudel inimestel tekkinud huvi ise kartulit kasvatada, kasvõi natukenegi.
Selleks kevadeks hankisime meiegi Väikest Verevat, Blue Congot, natuke Maretit, Berberit, Reeta ja Varajast kollast. Ootan väga , et saaks juba mugulad maha panna ja näha kuidas väikese kartulikasvatusega läheb. Aastaid tagasi oli meil paras suur kartulipõld ja oma kartul olemas. Vahepealsetel aastatel muutus meie kartulimaa ja maasikamaa külaliste õue ja mängumaaks. Aastatega tekkis jälle soov ise kartuleid kasvatada ja nüüd oleme pisikesel lapil jälle kartulikasvatusega alustanud.
Teooriale järgnes veelgi põnevam kartulitoitude tegemine. Toidud tegi põnevaks kartulisort Blue Congo sinine värv.
Esimesena tegime kihilist salatit pokaali. Kes soovisid said proovida ise oma ilumeele järgi kihiline salat valmistada. Salatiks oli meil sinine kartul, kollane kartul, muna, porgand, kurk ja sibul. Kasteks majoneesi ja marineeritud kurgi leem.
Ülejäänud salatimaterjali segasime kõik kokku ja tegime tavalist kartulisalatit erilise sinise kartuliga. Mingit lihatoodet ei lisanud aga salat oli väga hea.
Järgmisena koorisime sinised kartulid ja panime pudru jaoks keema. Samal ajal lõikasime erinevaid kartulisorte ja porgandit ning juursellerit ahjupannile ning seejärel läksid ka need ahju.
Vahepeal kaeti laud ja toidud said järgimööda valmis. See oli tõeline pidusöök. Allpool mõned fotod nendest tervislikest ja maitsvatest roogadest.
Erinevatest kartulisortidest ja juurviljadest pann on ahjuminekuks valmis.

Ahjukartulid on valmis, pealt mõnusalt krõbedad, seest imemahlased ja head.

Sinisest kartulist valmistatud kartulipuder, samuti väga maitsev.

Viive Rosenberg salatikomponente tutvustamas.

Minu kartulitaldrik ahjukartuli, pudru ja salatiga.

Ilus kirju kartulisalat.

Meie tütrekese Merli kujundatud salatipokaal Rukilill

Salatipokaalid külje pealt .

Merli oma kujundatud salatiga.
Samuti suur tänu Viive Rosenbergile ja abikaasale huvitava päeva eest, kuid samuti suur tänu Ivi Rausile selle päeva korraldamise ja organiseerimise eest.

No comments:

Post a Comment