Friday, September 23, 2011

Täna on sügisene pööripäev ja sügise algus.
Mis siis teistmoodi tänasest on? Täna on see põnev päev kui öö ja päev on sama pikad ja tänasest hakkab öö iga päevaga veidikene pikemaks kosuma kuni talvisel pööripäeval saavutab maksimumi, päike puhkab oma kodus ja hakkab jälle soojuse ja valguse poole minema. Kuigi praegu toimub liikumine näilise pimeduse poole, on see minuarvates liikumine sisemise valguse ja soojuse poole. Kellel seda valgust veidikene väheks kipub jääma, saab lisa anda küünla-, kamina-või lõkketule valgusest ja soojusest.
Meil siin Haanimaal kohalikel mägieestlastel komme pööripäevi Kaudimäel vastu võtta. Tehakse lõket, lauldakse, kuulatakse pillihelisid, kuulatakse ennast ja teisi ja süüakse tavaliselt lõkke peal keedetud putru, kõike head ja paremat mis kaasa toodud ja maa-all küpsetatud liha koos porgandi kaalika ja sibulaga. Iga lihatükk eraldi suure lehe sisse mähitud koos köögiviljaga. Leheks kasutatakse takja-, kapsa või rabarberilehte olenevalt aastaajast või mida lihtsam kätte saada. Tavaliselt tulevad pered koos lastega ja meie lapsed ootavad seda väga erilist sündmust, et siis koos teiste latega mängida ja tulevalgusest rõõmu tunda.
Homme Ruusmäel Rogosi mõisas kohalik sügislaat põnevate ettevõtmistega kella 12.00st.

Liha ja köögiviljad pakitud takja lehe sisse ja supsti maa alla.

Kaili ja Ahti segavad lõkkel valmistatud putru

Pööripäeval on päev ja öö samapikad

Veel saavad lambad süüa

Kibuvitsapõõsas oma täies ilus

kibuvits on väga hea vitamiiniallikas

Üks ilus kivipuravik

Naat on muutnud väga põnevalt värvi ja sarnaneb südajalehise aktiniidjaga.

Vahtrad on igalpool eri värvi

Veel kestavad ilusad ilmad ja saab veel mõnusalt õues istuda

Sügisene rukilill

On jorjenite õitsemise aeg
Head pööripäeva ja värviküllast sügise algust Teile kõigile. Hoidke oma hinged heale avatud ja laadige omi patareisid elava tule valgel.

No comments:

Post a Comment