Friday, September 9, 2011

Tervete looduspark-inimestele kes armastavad muinasjutte.

Miia ilusat seenemajakest kallistamas

Tore kükitada, kui peaks sadama hakkama

Mina ja armas päkapikk

Kõigile oma

Need vahvad kukeseened

Loomi tutvustav infotahvel kahjuks ainult Läti keeles aga väga ilus

Metsavalvurid Metsakunigriigist

Taga uhke Metsakuningas 

Mölder-päkapikk

Midagi läks valesti, mis see on?

Nõiamaja

Küll on vahva ronida

Päkapikkude maa-alune käik, kust lapsed said läbi ronida

Metsaraudtee

Väike ämblik

Veski koos Miiaga
Nagu eile alustuseks ütlesin viibisime augusti alguses rahvusvahelisel Green Weeki nädalal, mis toimus Tervete looduspargis Lätimaal Leedu piiri lähedal. Enne seda reisi ei olnud ma sellisest kohast nagu Tervete midagi kuulnud ja kõigi kaartide pealt seda kohta ei leidnud ka. Tegelikult väga eriline koht ja väga eriline nimi eestlaste jaoks, nagu looduspark oleks tervetele inimestele mõeldud, igal juhul nimi meelest küll ei lähe.
Tervete loodusparki tasub kindlasti tulla koos lastega ja enamus radasid saab läbida koos lapsevankriga.
Looduspark laiub 1200 ha suurusel alal, külastajatele on hooldatud ~400 ha suurune ala ja see on omakorda jaotatud teemade järgi põnevateks teemaparkideks.(Päkapikumets, Muinasjutumets, Nõiamets jne)
Päkapikumetsas on pisikestest päkapikumajadest koosnevad päkapikukülad. Igas külas elavad erilised meistrimehed-puusepad, veskimehed jne. Eriliseks teeb selle kõik see, et lapsed saavad ja mahuvad nendesse majadesse sisse, samuti on seal üks käik suure puu alt läbi, mida mööda lapsed saavad ise pugeda ja tunda end tõeliste päkapikkudena. Samuti on iga küla juures illustratiivne infotahvel, just selle küla meistrimeeste elust ja oskustest. Kui nüüd veidi viriseda, siis need ja üldse kõik infotahvlid on ainult läti keelsed. Muidugi saad looduspargi keskusest osta kaardid kaasa aga ikkagi sooviks natuke rohkem teada. Kui minna grupiga siis tasuks mõni programm valida, saab rohkem teada aga lastega koos vabalt joosta ja kõndida omas tempos on ka väga tore. Kui tahta ikka kõik kohad mõnusalt läbi vaadata, proovida ja mängida siis läheb ikka terve päev ära ja ausalt ühest päevast jääb ikka väheks küll.
Päkapikumetsa kõrval on suurte puust seente mets, lapsed tundsid seal nagu Alice Imedemaal. Neid seeni oli palju, nad olid väga tõetruud ja oma tõelise karakteriga. Nende otsas sai turnida, nende alla sai pugeda ja neid sai ka õppida. Sooviksin väga,et meilgi oleks selline imeline seenemets Vaskna talus
Päkapikumetsast Muinasjutumetsa oli veidike maad ja seda mööda kõndides sai teha kõiksugu harjutusi ja ronimisi, nii et ei pane tähele kuidas juba kohal oled. Muinasjutumets jaguneb Metsakuninga- ja Nõiametsaks, samuti on seal metsloomade ja putukate mets.
Erinevad metsad on kõik piiripostidega tähistatud ja samuti on seal palju erinevaid radasid mida mööda käia. Meil õnnestus väga põnevas nõiametsas ikka veidike ära eksida, nii et tekiski tunne et oled tõelises Nõiametsas ja tee siit välja ei olegi nii kerge.
Metsakuninga Metsa kõige kõrgema mäe otsas oli Metsakuningas ise, seal olid troonid, kus sai peal istuda, varandusekirst ja elusuuruses puust hobused.
Lastele meeldis veel mänguväljak Muinasjutumetsa kõrval, kus oli põnev labürindis ennast proovile panna.
Tervetelt on pärit kuulus lLäti  kirjanik Anna Brigadere, kelle muinasjututegelaste järgi puuskulptuurid metsa tehtud ongi. Üllatuseks oli seegi,et looduspark juba 50 aastat vana on ja sellest eestis midagi kuulda ei ole olnud.
Kes tahab alguses paremat ülevaadet erinevatest metsadest, või lihtsalt ei saa nii palju kõndida saab sõita muinasjuturongiga ja vaadata ja kuulata lugusid rongist. Loomulikult sellest jääb väheseks aga alguseks on ta väga hea, tead kuhu minna ja millises järjekorras.
Peale metsas matkamise on siin 3 muuseumi, vana kloostri varemed, õllepruulimiskoda, mida saab külastada ja kus saab õlut degusteerida, hobusekasvatus, viinamarjaaed, Plavenieki talu ravisaunaga, Dzintarlaci külalistemaja tulbikollektsioon, kuhu meie veel üldse ei jõudnudki, kuna teemametsad olid nii huvitavad.
46 km kaugusel asub kuulus barokiajastu parim näide Lätimaal Rundlale loss.
Süüa sai looduspargi kohvikust Mammadaba, mis tähendab Emake Loodust ja on ka looduspargi moto.
Rohkem infot www.tervetesnov.lv
Meie soovime Tervete loodusparki külastada kindlasti veel, kui Sind viib sinnakanti tee astu läbi või miks mitte  võtta ette reis Tervetele.

No comments:

Post a Comment