Sunday, October 9, 2011

Ebaküdoonia siirup ja rosinad ühe vana ja erilise Läti retsepti järgi.


See imeline retsept jõudis Vaskna turismitallu umbes 15 aastat tagasi, kui meie Vaskna turismitalu külastas väike grupp inimesi Lätimaalt ja kes pakkusid meile kaasatooduid väga maitsvaid rosinataolisi hõrgutisi.
 Kuna mulle pakutu väga maitses tundsin ma kohe huvi, et mis asjad need on ja kuidas neid tehakse. Sain teada, et need on vana nimega ebaküdoonia kuivatatud viljad.
Aga pole lihtsalt nii lihtne, et kuivatad ära ja ongi valmis. Tegelikult on kolm päeva rassimist aga tulemus on nii hea, et tasub vaeva näha ja tegelikult tuleb iga kord maitse veidikene erinev ja omanäoline.
Ebaküdooniad potis


Retsept ise on siin, nii nagu meie siin sellest aru saime ja teinud oleme.

Korja vähemalt pangitäis ebaküdooniaid.(meil ilus suureviljaline ja kollane sort, mõnusam teha)
Lõika viiludeks. Minu tädi Salme õpetas, et lõika lihtsalt südame ümbert tükid, ilma et südant lahti lõikad, sest süda väga tugev ja lõhub käsi.
Pane ebaküdooniaviilud potti segamini suhkruga, suhkrut pane niipalju,et ebaküdooniad saavad parasjagu kaetud. Mina panen 1kg-1,5kg ja jäta ööks seisma. 
Hommikuks on suhkur sulanud värskeks siirupiks. Kui soovid värsket siirupit, kurna siirup purki või pudelisse ja hoia külmkapis. Saab kasutada tervisliku joogi, salatite juures.Eriti kui viirushaigused kimbutavad on ta väga hea vitamiinipomm.
Edasi keeda endale suhkrust ja veest siirup enda maitse järgi. Mina olen teinud 3-4l vett ja 1kg suhkrut.
Kuuma siirupi kallan samadele ebaküdooniatele peale ja jäta hommikuni seisma.
Järgmisel hommikul kurna ebaküdooniad siirupist ja kuumuta siirup kuni keemiseni ja pane suletavatesse purkidesse ja sule kohe. Hoia jahedamas kohas.
Edasi tee veelkord siirup veest ja suhkrust ja vala veelkord ebaküdooniatele peale ja jäta veel üheks ööks seisma.
Järgmisel päeval kurna siirup, kuumuta keemiseni ja pane suletavatesse purkidesse või pudelitesse.
Siirup ilusas pudelis
Kolm siirupit andnud ebaküdooniad pane kuivama, kõige kiiremini saad kuivaks 75 kraadises avatud ahjus kuivatades. Kui on parajalt kuivad, sellised rosinataolised siis on nad söömiseks valmis.
Neid saab lisada kõiksugu toitudesse aga minuarvates on nad niisama paljalt kõige maitsvamad ja samuti armastavad nii lapsed kui noored neid nosida. Kui saad siirupit või rosinaid veidi rohkem kui ise vajad, pane see ilusasse purki, tee omanäoline silt ja ongi kingitus olemas. HEA KINGIIDEE!
Ebaküdooniad on nii ilusad kui kaisukaru.
Proovi ka Sina järele ja kirjuta kuidas välja tuli.
Ebaküdooniarosinad
Vaskna turismitalu jookides kasutame ebaküdoonia siirupit.

No comments:

Post a Comment