Kibuvits |
Minu esmane kokkupuude Avega oli Võrumaa turismitegijate sügisesel õppereisil, kus külastasime ka Ave ja Kait Tamra kodu. Ekskursiooni lõpus pakkus ta kõrvitsasuppi, mis oli oivalise maitsega ja mulle sai sõnadetagi selgeks, mis asi see UMA MEKK on ja milline ta olema peab.
Soovitan kõigile, kel kunagi Ave Tamraga mingeid kokkupuuteid on, siis võimaluse korral seda imehead kõrvitsasuppi tellida. Võib-olla saab retsepti ka Tema käest aga ausalt öeldes tegime kodus ka seda imesuppi, tuli küll hea aga nii maitsev polnud ja las jäädagi mõned asjad sinna kust nad pärit on ja kus neid südamega tehakse.
Meie teeme südamega küülikupraadi ja see tuleb tõesti ka imehea välja, no ütleme igaks juhuks peaaegu alati.
Kohalik pähkel |
Esimene on
MAHEKONVERENTS http://www.voruleader.ee/et/uma-mekk-seminar-2011, mis toimub 4 novembril Võrumaa Masinaühistu ruumides Nursis. Päev algab 9.30 ja lõpeb 17.15, siis on võimalik leida endale sobiv majutuskoht ja meie vastaks Raja Teele moodi, kõigepealt soovitaks ma iseennast, see on siis Vaskna turismitalu Suure Munamäe selja taga, ilusa Vaskna järve ääres Haanjas. Õhtul kütaks sauna ja pakuks küülikupraadi ja kohalikku talukooki kohvi või vaarikavarre teega. Vaskna turismitalu asub 18 km kaugusel konverentsipaigast ja Võrru on meie juurest samapalju maad.
jõhvikad |
Sõiraseminar oli ka väga huvitav, lektoriteks olid Marju Kõivupuu teatud headuses, kuid huvitav oli veel Lätimaalt pärit praktik, kes tegi väga huvitava ja piltliku ettekande erinevatest sõiradest. Näiteks ei olnud ma kuulnud midagi rohelisest purutaolisest sõirast, mida valmistati vanal Liivimaal mõisates ja praegu Lätis ühes meiereis. Sõiraseminarist võiks kirjutada lõputult, sest tõesti peale huvitavate ettekannete oli õpetlik ka praktiline pool, parim sõirameister Võrumaal ja parim sõirameister Lätist tegid sõira tegemise kõik praktiliselt läbi.
Võtan kokku,et enne Mahekonverentsi on meil siin olnud mitmeid huvitavaid toidupäevi ja kohalikke laatasid, nüüd on põnevad ettekanded teadlastelt praktikutelt ja visionääridelt. Meie oleme ennast juba registreerinud, sest üheks huvitavaks ettekandeks, mis ma kavast leidsin on mahe- ja tavanisu küpsetuse kvaliteet, millest tuleb kõnelema Anne Ingver Jõgeva Sordiaretuse Instituudi teraviljade osakonna teadur. Kuid on ka palju muud huvitavat nii naistele kui meestele, ning toiduvahepaladeks on tervislikud Uma Meki tooted.
Päeva võtab kokku kolme Kagu-Eesti maakonnaarengujuhtide ühisettekanne- Kagu Mahevisioon.
Kartul sai võetud |
Vähem tähtis ei ole järgmisel päeval, 5 novembril toimuv
UMA MEKI Suurlaat Võru Spordihallis 10-16.00
http://www.voruleader.ee/uma-mekk-suurlaat-2011 , kus müügil on kohalikud talutoodangu pakkujad, kui ka muu hea parema toidu valmistajad, kuid mitte ainult.
Kokakoolitus-kohalik tooraine euroopalikus vormis on üks tegemistest.
Sült sai valmis |
kivipuravik on minu lemmikutest |
Kuivatatud ebaküdooniad |
Lambapada õunamahlas |
õpilased.
Hääd paremat saab kohapeal ja koju kaasa!
Vaskna taluga saad ühendust vaskna.talu@mail.ee
No comments:
Post a Comment