Thursday, October 16, 2014

LIIVIMAA KUNINGRIIGI PEALINN

Põltsamaa muuseum
Põltsamaad külastades ei tasu külastamata jätta Põltsamaa linnust. Seal on palju põnevaid kohti mida külastada. Esimesena astusin sisse Põltsamaa muuseumisse, kus mind väga lahkelt võtsid vastu kohalik giid Nelli ja turismikonsultant Teele.
Olin küll kuulnud midagi Põltsamaast kui kuningriigi pealinnast, aga muuseumis sain teada, et see kestis 8 aastat kui Taani kuninga vend Magnus sai pärast Moskvas käimist 1570 aastal Liivimaa kuningaks, ning pealinnaks sai Põltsamaa. Vot ei saa iga linn sellise asjaga uhkeldada.
Fotodele jäi palju käsitööd ja vaipasid, sest need on minu lemmikud.
Fotodelt sain teada, siin oli esimese Eesti Vabariigi ajal suur puukool ja istutati palju puid. 1938 aastal unistas linnapea, et Põltsamaast saaks tuntud suvituslinn ja selle kinnituseks ehitati moodne rannahoone, kus olid üldruumid meestele ja naistele, rannakohvik, kiik , valmis jõuti lastebassein. Nagu tänapäeval, linnad püüavad rannad atraktiivseteks muuta.
Kõige rohkem läks hinge ühe noore mehe kiri, mis leiti mesipuu seest viimasel ajal. See tasuks ise läbi lugeda, selles on sõja aja kurbust aga ka veel sõnum, et sellele 23 aastasele noormehele meeldib üle kõige Laane Magta. Armastus otsis välja ütlemist ka sellisel raskel ajal, huvitav oleks teada saada, mis nendest inimestest hiljem sai, see oleks põnev.
Rohkem infot http://www.muuseum.visitpoltsamaa.com/
Põltsamaa reis jätkub...
Homseni

23 aastase noormehe kiri, mis leiti mespuu seest 1944 aastast-minu lemmik

Põltsamaa muuseum

näen igal pool käsitööd

Jahimehe suusad on ka ühed minu lemmikud, oleks nende kohta pidanud ka rohkem küsima

see oli põnev maal, kus oli kasutatud ka kangast


Kena seinavaip

Kangasteljed

Korv, nagu minu vanaemakodust

Toredad tikitud seinapildid päkapikkudega

Harmoonium


Supelrand

Põltsamaa linnus
Vaskna turismitalu ja Vaskna järv 16.10.14

Vaade Suurele Munamäele 16.10.14


No comments:

Post a Comment