Saturday, November 29, 2014

TÄNA SAI KÄIDUD UNESCO KULTUURIPÄRANDI NIMEKIRJA KUULUVAS SUITSUSAUNAS.

Võrukestele ja kõigile suitsusauna austajatele tuli hea uudis Pariisist, et Võrumaa suitsusaunakombestik on kantud UNESCO vaimse pärandi esindusnimekirja.
Täna oli hea päev, sest Maris kutsus Haani naasõ täna enda juurde suitsusauna. Kui vähegi töö lubab, siis mina soovin alati kohal olla.
Suitsusaun pole nagu tavaline saun, et viskad puud alla ja tunni aja pärast võid juba sauna minna. Suitsusaunakütmine võtab vähemalt pool päeva aega, oleneb muidugi sauna ja kerise suurusest. Kõik see kütmine, veevedamine, augutegemine ja koristamine on niisugune töö, mida kas saad teha suure rõõmuga, et pakkuda oma headele sõpradele, kes sellest oskavad  rõõmu tunda ja tänulikud olla. Kui soovid suitsusauna pakkuda raha eest klientidele, siis see kindlasti odav ei saa olla, sest nagu ma lugesin üles tööd mida tuleb pikalt teha, siis on ka puukulu päris suur.
Kui keegi kutsub Teid sauna kas sõprusest või ka raha eest, siis kindlasti tasub proovida. Kõige parem on suitsusaunas hea seltskond, sest suitsusaun mahutab tavalisest saunast natuke rohkem inimesi. Huvitav on see, et alati tekib saunas selline usalduslik õhkond, kus tunned, et kõigil on hea ja mõnus olla.
Kõigepealt käiakse leilis, täna oli meil leiliruumis ka taksikoer Dixi kaasas. See on päris eriline vaatepilt kuidas ka koer lava peal suures kuumuses leili võtab. Edasi minnakse jääauku, mis on nii karastav ja mõnus, peale jääauku istutakse tihedasti koos väikses eesruumis, ning räägitakse tähtsaid naiste- või ka meestejutte. See on üks väga mõnus hetk ja tunne, kus kõik ajad saavad kokku üheks ja sellest tundest ei tahakski nagu välja tulla. Täna pakuti meile saunas maitsvat astelpaju jooki. Pärast minnakse uuesti sauna, viheldakse, pestakse, tehakse erinevaid määrimisi ja käiakse uuesti jääaugus. Eriti hea on ennast üle valada vihaveesst tehtud loputusveega. Täna pakuti meile ka suitsusaunas kütmise ajal suitsutatud kala, mis oli ka väga maitsev.
Peale suitsusauna tunned tõesti, et IHO JA HENG SAIVA PUHTAS.
Andku taevaisa tervist saunakütja Matile ja saunakutsujale Marisele.
Homseni!

Hõõguvad söed

Suitsusauna minek

Suitsusaun väljastpoolt, aknast paistab leiliruum

Taksikoer Dixi koos naistega leili võtmas

Suitsusaunas kütmise ajal suitsutatud Leoki kala, väga maitsev
Vaskna turismitalu ja Vaskna järv 29.11.14

Suur Munamägi 29.11.14

No comments:

Post a Comment