Tuesday, May 24, 2011

Imeline Vaskna järv.

Soine Koprasaar, kus asub vana koprapesa
Vaade Vaskna järvele ja Vaskna turismitalule linnulennult

Vaade poolsaare suunas, kus vanal ajal võis olla kaitselinnus

Paadisõit Vaskna järvel
 Meil on õnn elada ja Vaskna turismitalu pidada Haanja suurima -Vaskna järve ääres. Nii me tunneme seda ilusat ja omapärast järve natuke rohkem kui teised inimesed, sest järve ääres rohkem elamisi ei ole. Samas on aastaid Vaskna järve ääres puhanud ja laagris olnud hulgaliselt inimesi, kellel on sellest ajast ilusad mälestused ja nemad peavad ka meie ilusat ja armast järve väga kalliks. Samuti tunneb vähemalt pool Eestit Vaskna järve Munamäe tornist tehtud vaate pärast, sest seda ilusat vaadet on paljud kuulsad fotograafid kasutanud juba Esimese Eesti Vabariigi ajal, Nõukogude ajal ja samuti praegusel ajal. See vaade nagu sümboliseerib Lõuna-Eesti ilusat loodust. Paljud inimesed muidugi ei teagi, et selle ilusa vaate taustal olev järv Vaskna järv on.
Legend räägib, et Kalevipoeg tulnud Venemaalt ja olnud väga väsinud, otsinud siis sobilikku unepaika ja leidnud selle Haanjast. Padjaks kuhjanud veidike pinnast ja sammalt, nii tekkis Suur Munamägi ja jalad ulatusid sinnapaika, kus praegu on Vaskna järv. Peab mainima, et meie talu just Kalevipoja uneasemel on.
Legende on teisigi, eriti Vaskna järve saarde maetud Rootsi kuninga kullast, isegi märgiga kivi on järves, mida kõik saavad paadiga vaatama minna. Praegu meeldib see märgiga kivi kahele valgele luigele. Samuti on arvatud, et Vaskna järve saarte peale vanal ajal inimesed sõjapakku olla  läinud ja neil palkidest oma salateegi olemas olnud. Igaljuhul arheoloogid seda salateed üles ei leidnud. Veel olevat seal Vasknasaarel vanal ajal  maalinn olnud, koht on nagu amfiteatris.
Koprasaarel on koprapesa, praegu nad seal ei ela, elavad Vaskna järve kaldal. Kopraid olen ujumas näinud mitmeid kordi, ükskord isegi terve perega, ilus vaatepilt oli. Samuti on üsna ehmatav kuulda kopra sabalööki kui kõnnid hilisel tunnil mööda kaldarada.
Ükskord aastaid tagasi kui mu hea pinginaaber mul külas oli, leidsid nad vees suure surnud kopra, tõmbasime ta välja ja viisime metsa alla. Nägin esimest korda kopra suuri kollaseid hambaid ja imelikku nahkjat saba. Järgmisel päeval kui tahtsime kopra maha matta, oli kobras kadunud ja mingeid jälgi ka kusagil polnud. Jäigi mõistatuseks kuhu ta kadus, sest see kobras oli vees väga raskeks läinud ja tõsta oli teda väga raske.
Kalameestele meeldib Vaskna järvel nii ilusatel suvehommikutel kui ka külmadel talvepäevadel. Tihti tulevad nad rõõmsalt saak kotis, kuid tuleb ka ette päevi kui tullakse järvelt tühjade kättega. Enamus kalamehi soovib haugi kätte saada ja mina olen näinud kui on püütud 8,3 kg haug. No see oli küll nii suur kui krokodill, päris jube hakkas, et nii suure kalaga koos järves sai ujutud. Selle püüdsid ühed meie kallid ja kauaaegsed püsikliendid, keda jälle nähes on sama rõõmus meel kui häid sõpru kohates. Kui nad 15 aastat tagasi meie talu leidsid, ütlesid nad, et ei räägi meie kohast kellelegi, et muidu nad ise kohta ei saagi.
Minu isa oli kalamees aga meie peres suuri kalamehi pole, kuigi noorematele tüdrukutele on see väga meeldima hakkanud. Eriti maitsvad on väikesed ahvenad praetult, samuti värskelt suitsutatud latikas ja ahjus küpsetatud linask.
Sügisel on järvel ilusad värvid, erilised lõhnad ja kurvad hääled. Koprasaarel ja teisel pool järve soos oleme jõhvikal käinud ja sügisel ilusa ilmaga on see imetore.
Meil on järve ääres tünnisaun, kust saab kohe saunast vette joosta või talvel jääauku hüpata. Tavaliselt on see väga tore ja paljud külalised tulevadki selle jääaugu pärast. Aga ühel jaanuarikuu päeval tehti seal ühte reklaamklippi, kuid ilm oli selle talve karmim, kõle tuul päev läbi krõbeda pakasega. Jääsuplejad käisid sauna ja jääaugu vahet ja olid väga rõõmsameelsed aga filmimeestele oli see suur katsumus aga nad pidasid terve päeva vastu, see on ka lihtsaltime. Sellest tegemisest on youtubis väike videolõik aga külma peal ei ole.
Kui vähegi ilma on talvel ka püürhäll (jääkarusell ) järve peal. Rõõmu on sellest nii suurtel kui väikestel.


Vaade järvelt Vaskna talule (ees tünnisaun)

Üksik luik




Püürhäll


Praegu on aga paadisõidu ja suplemise hooaeg. Tihti külalised küsivad järve olemasolu kohta, meie arvame, et on kõvad kalamehed tulemas, aga ei. Tihti ei minda kordagi järvele aga järve olemasolu on paljudele vaatamiseks väga tähtis. Nii see on, seda rõõmu Vaskna järvest tunneme oma perega ja saame seda paljude paljude inimestega jagada.

No comments:

Post a Comment