Saturday, June 28, 2014

RMK PÄHNI LOODUSKESKUS

Täna käisime RMK Pähni looduskeskuses, mis asub Võrumaal Varstu vallas Pähni külas. Aastaid tagasi kutsusin oma sõbrad sinna matkale ja peale matka pidasin seal väljas oma sünnipäeva. Selle päeva tegi eriti meeldejäävaks tuntud metsamees Vello Denks, kes võttis meid lahkesti vastu ja tutvustas praegust looduskeskust, mis oli tollel ajal metsamuuseum.
Rõõmsaks tegi meele, et maja oli väga kenasti renoveeritud ja kõik oli toredasti läbi mõeldud. Meid võeti lahkelt vastu, näidati ja tutvustati kõike, endalgi tuli tahtmine olla laps ja osaleda mõnes selle maja loodusprogrammis.
Maja seest tegi eriliseks väga ilus ja eriline puidust mööbel, kahjuks ei saanud teada meistri nime. Praegu oli seal üleval Marju Kõivupuu Kagu-Eesti ristipuude näitus. Fotod olid väga ilusad.
Järgmine ruum oli köök, kus oli leivaahi, ahju juures oli ka leivalabidas. Meile pakuti ka maitsvat kohalikku leiba. Loodusprogrammide ajal pakutakse seal ka teed või kasemahla. Tegelikult oleks mina seal väga tahtnud ise ka mingit taimeteed juua ja kõrvale leiba süüa. Muidugi lisatasu eest, ma ei maininud, et loodusmaja külatus on tasuta aga kuna see on nii mõnus ja eriline maja, siis mina oleks seal soovinud selle ilusa laua taha maha istuda ja seda endasse salvestada. Ma väga loodan, et teistel on ka samad soovid ja kunagi seda pakutaksegi. Kunagi Rootsis pakuti mulle ühes kohas metsameeste leiba, kuhu oli jahule lisatud kuusekoore puru. Siis kui jahu hakkas lõppema, saadi nii leiba ikka rohkem ja kõhu ära petta. See on mul siiani meeles, kuigi see oli 18 aastat tagasi. Võiks selline kirss tordil olla.
Edasi oli põnev saal Eesti kõige enam levinud puudest. Kõik see oli huvitavalt läbi mõeldud.
Teisel korrusel oli liblikate-ja putukate väljapanek ning filminäitamise tuba.
Kõik selles majas oli stiilne ja läbimõeldud, kaasa arvatud wc-d.
Lõpus oli võimalik kaasa võtta infomaterjali ja osta suveniire ja T särke. Meie tüdrukud said endale kenad särgid.
Kuna siin käib palju lapsi, võiks infomaterjal olla näiteks järjehoidja kujul, siis seda juba koolilapsed nii

Saal , kus tutvustatakse Eesti enamlevinuid  puuliike

Pähni looduskeskus väljastpoolt

Kõikjal oli väga kena mööbel

Kiiktoolides oli mõnus kiikuda

Ristipuude näitus

Köök, kus mina oleks selle mõnusa laua taga pärnaõie teed joonud

Leivaahi

Inva WC

Tava WC oli ka väga stiilne

Saal puude tundmiseks

Filminäitamise saal

Taga seinas põrnikate näitus

Loomad ja tema jäljed

Merli proovib põneva nokaga mütsi

Johann uurib puud, kus on vaiku kogutud

Vaade Vaskna turismitalule ja Vaskna järvele 28.06.14 õhtul

Vaade Suurele Munamäele 28.06-14 õhtul
ruttu minema ei viskaks ja kui ta on kenalt ja huvitavalt tehtud, võib mõnest päris lemmik saada. Minule kinkis kunagi viis sellist järjehoidjat üks Alaska külaline, loomade pildid peal. Hoidsin neid väga ja näitasin teistelegi.
Soovitan RMK Pähni loodusmaja külastada, meie seekord matkarajale ei jõudnud aga ka sinna tasub kindlasti minna. Rohkem infot http://loodusegakoos.ee/kuhuminna/puhkealad/haanja-karula-puhkeala/1426
Vaskna turismitallu Pähni Loodusmajast kusagil 26 km.
Täna oli superilus ilm, homseni!

No comments:

Post a Comment