Monday, October 31, 2011

Hingede aeg ja Halloween

Novembris hakkab Hingedekuu, mida enamus tähistab 2 novembril hingedepäevaga, kus pannakse akendele küünlad ja oodatakse lahkunud hingi koju. Vanasti kestis Hingededepäev lihtsalt terve kuu kui hinged tulid kodu käima. Pimedal ajal küünalde põletamine on väga rahustav ja mõnus tegevus.
Täna aga peab keldi kultuurist lugupidavad inimesed Halloweeni, kus peeti pidu surnute jumala Samhaini auks. Usuti, et Surnute jumal võib neid moondada hingedeks, haldjateks või mõneks muuks üleloomulikuks olendiks.
Meile eestlastele on need tavad võõrad aga kõrvitsalaternate tegemine ja ennast kellekiks üleloomulikuks veidi õudsaks tegelaseks kostumeerimine on täitsa tavaline juba koolides, kodudes kui ka töökohtadel.
Nii ka meie pere lastele meeldib ennast ära kostumeerida ja kõrvitsaid meisterdada ja nendesse küünlaid panna ning neid imetleda aga see on ka kõik. Võõraid kombeid ja traditsioone on hea tunda ja teada aga meie omad traditsioonid ei tohiks selle kõrval ära kaduda ja ununeda. Ikka omad kõigepealt ja natuke võõraid ei tee kellelegi paha.




 Ilusat Hingedeaega kõigile!

No comments:

Post a Comment