Wednesday, March 25, 2020

MARJAPUNAPÄEV

25 märts on Paastumaarjapäev ja see oli vanal ajal tore naistepüha. Olen juba mitmeid aastaid kas oma pere tüdrukutega või meie naiste kogukonnaga seda püha pidanud.
Kuidas me siis seda peame?
Tavaliselt läheme päikesetõusu vastu võtma Kivestmäele. Sealt on ilus vaade Vaskna järvele ja ka päikesetõusu näeb sealt kõige paremini. Sellel aastal läksime mäele veidi hiljem, kui päike oli juba taevas. Riided on heledad ja punased või oma pere esivanematest pärandatud riided. Täna panin ma selga vanaema seeliku, valge villase jaki, kuhu peale panin punase tikitud vesti. Pähe valge kingitud mütsi koos roosipärjaga. Võib ehk tunduda, et veidi ülespuhutud aga minule on tähtis, et oleks midagi valget, midagi punast, midagi ilusat, midagi villast ja midagi esivanematelt.
Peale õues käiku ja looduse imetlemist lähen tuppa ja hakkan kas pannkooke või karaski vatsasid tegema. Sellel aastal tegin karaski pätsikesi. Tõesti väga head said.

Tainas
3 muna
1 spl suhkrut
1 tl soola
5 dl hapukoort või keefiri
5 dl või natuke tunde järgi, et saaks parajalt paks tainas
odrajahu ja kiirkaerahelbeid
1 tl söögisoodat
1 tl köömneid
ja siis ma lisasin tunde järele päevalilleseemneid, kõrvitsaseemneid ja linaseemneid
100 gr riivitud või pisikesteks tükkideks tehtud juustu.
Mina segasin kõik toiduained kokku ja küpsetasin eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures kuni pealt olid ilusad pruunikad ümarad pätsid.

Vanal ajal öeldi, et ümaraid kooke tehes tulevad sügisel ilusad kõvad kapsapead. Soovin ka sellel aastal erinevaid kapsaid kasvatada, siis tuli ju küpsetamisega tegeleda.
Naistepühade ajal jõid naised punast jooki. Ka minul oli võtta hea Uue-Saaluse mustsõstra vahujook Ruben ja uskuda paremasse tulevikku. Ka vaher jookseb ja seda mahla oleme sellel aastal joonud liitrite kaupa.
Ilusat Marjapunapäeva kallid naised!

Kivestmäel istumas ja Vaskna järve imetlemas

Taamal Vaskna järv ja talu

Seljas on mu vanaema seelik

Koos Lumega Kivestmäel

Okstering metsas, mille talvine perede laager tegi metsa

Otsi pildil liblikas üles, siis saad teada milline suvi tuleb.

Paremal tee kõrvalt läheb üles Kivestmäele

Tänased karaskid

Karask koos punase mustsõstra vahujoogiga.


No comments:

Post a Comment