Thursday, September 29, 2011

Mihklipäev, mihklipäeva laat

Mihklipäev
 Kõrvits sai valmis



Täna on imeilus sügisilm. Hommikul saatsime viimase prantsuse loodushuviliste grupi teele ja sellega tõmbasime joone alla suvistele tegemistele. Saame rahulikult hakkata tegema veidike tubasemaid tegemisi, hetkel on mul käsil ühe vaiba tegemine, õigemini isegi mitu seinavaipa on töös aga selle ühe pisema loodan mingil ajal valmis saada. Tegelikult on õues nii ilusad ilmad,et ei tahagi väga tubaseid töid teha ja õues muudkui langeb ja langeb lehti mis ootavad kokkuriisumist.


Vanasti oli Mihklipäev tõeline pidupäev, enamus saaki oli salves, ainult kapsaste ja muude juurikatega ei olnud teab mis kiiret. Ka meil on sellel aastal Ahti ema kasvatatud kapsastel hea saak, mis ootab veel tegemist. Meie peres on selline kapsategemise talgupäevad. Ühel päeval kapsad võetakse üles ja pannakse tahenema ja mõnel teisel päeval hakatakse kapsaid puhastama, tükeldama, riivima, soolama ja maitsestama ja ongi hea kogu talv omi hapusid kapsaid võtta.

Kui oled välja vaadanud läheduses mõne sarapuu ja võtad tal iga aasta võsud ära, ühesõnaga lased kõige jämedamal harul puuks kasvada, siis võid headel pähkliaastatel päris hea saagi saada. Meil üks selline kodustatud sarapuu on ja selleks aastaks on omad jõulupähklid olemas ja paras kõhutäis ka kõigil söödud.


Vanasti lasti ka Mihklipäevast karjalapsed kooli, meie tüdrukud on juba pea kuu aega koolis käinud ja Haanja Kool on üks väga mõnus ja armas kool, kus lastel õppida.
Samuti löödi Mihklipäeval oinas maha jatehti kõiksuguseid toite lambalihast. Meie ostame sügisel lambaliha Lindora laadalt ja teeme siis ühe mõnusa lambaprae. Vahelduseks tasub hoopis küülikuliha süüa, mis on väga maitsev, kui teda hästi teha. Niisama koorida kausitäis tooreid kaalikaid ja porgandeid ja lihtsalt toorelt ära süüa on ka üks õige Mihklipäeva söök. Meie teeme täna tegelikult muskaatkõrvitsat, mis on ka imehea ja ilus pealekauba. Veel tehti vanasti õlut aga meie teeme homseks Mihklipäeva laadale kalja. Homme on Haanjas koolimaja esisel platsil Mihklipäeva laat algusega 12.00, kes saab see tuleb aga oodatud on kõik. Samuti on laupäeval põnev kapsapäev Alt -Lauri talus, kus on tegemisi kogu perele terveks päevaks. 
Mõnusat Mihklipäeva kõigile!

No comments:

Post a Comment