Thursday, November 27, 2014

KOLLANE AKEN VASTSELIINA PIISKOPILINNUSE JUURES

Tagasi kodus Kollaste akende ekskursioonilt. Kollased aknad on Lõuna -Eesti erinevate maakondade vaatamisväärsuste juurde paigaldatud suured kollased raamid . Et need aknad just kollased on, see on koostööst National Geagraphicuga ning on tulnud ajakirja kollasest kaanekujundusest. Kuhu kollased raamid on paigaldatud, see näitab koha ainulaadsust ja kindlasti tasub lugeda raamide juures olevat infotahvlit. "Elu kahe maailma piiril" on kõiki kollaseid aknaid ühendav lause.
Esimesena külastasime Vastseliina piiskopilinnuse juurde paigaldatud kollast akent. See koht on küll juhtlauset igati väärt, sest siin asus vanal ajal ida ja lääne piir ja seda kinnitas piiskopilinnuse juures olev Piiri kõrts. Nüüd on Piiri kõrts täielikult korda tehtud ja kannab hoopis uut nime Neuhauseni peamaja ja seal asub väga huvitav ja põnev keskaja keskus.
Meid võttis vastu majaisand Ivar Traagel, kes rääkis meile kollasest aknast ja selle mõjust külastatavusele, ning kutsus meid kabelisse, kus on väga eriline ja hea olla.  Peale seda olime oodatud Neuhauseni peamaja kõrtsisaali ja seal pakuti meile kahte vanade retseptide järgi tehtud veini. Veini pakuti keskaja stiilis olevatest veiniklaasidest ja vein oli väga hea ja huvitava maitsega.
Vastseliina piiskopilinnuse juures olevas Neuhauseni peamajas toimub 13 detsembril juba traditsiooniline Suur Jõuluturg. Käib kauplemine, on tegevused lastele, moosekandid, vanad legendid-ühesõnaga põnevat tegevust kogu perele. Kui vähegi võimalik, on endalgi soov osaleda.
Vaskna turismitalust ligikaudu 25 km kaugusel, või nõks rohkem.
Homseni!



Vastseliina piiskopilinnus läbi kollase aknaraami

Infotahvel koos legendiga kollase raami juures

Otse ees väike armas kabel

Neuhauseni peamaja uksed

Väike kabel

Kes soovisid, said panna küünla

Küünlad põlemas

Kena pärg uksel

Linnuseisand pakub külalistele vanade retseptide järgi valmistatud erilise maitsega veini

Väike pilk majaroogadele

Vaade Vaskna turismitalule ja Vaskna järvele 27.11.14

Vaade Suurele Munamäele 27.11.14

No comments:

Post a Comment