Wednesday, March 26, 2014

Leso- mis see on?

Haanjamaal on enamus taludes selline põnev asi nagu leso. Väga paljud külalised mis asi see leso on? Ega seda nii kerge öelda ei olegi, palju mugavam on näidata ja veel parem kui on talvine aeg ja leso on soojaks köetud ja siis seda oma ihuga ise tunnetada.
Leso on niisugune aahjutaoline lesimise koht aga leso erinevalt vene ahjust köetakse pliidist. Paljudes taludes on pliit köögis aga leso hoopis toas. Kui talvel ollakse õues kaua aega, näiteks metsatöödel ja pärast on tunda kuidas külm ja niiskus on kontideni läinud, siis on mõnus istuda või veel parem visata leso peale pikali ja lasta soojusel mõnusalt kehasse minna ja kondid uuesti üles soojendada. Meie Vaskna turismitalus on leso olemas ja sellel on väga praktiline otstarve, täpselt kui kellelegi on külm sisse läinud, saab selle leso peal lamades või istudes välja.
Sõna leso ongi minarvates tulnud sõnast lesima, koht kus on mõnus lesida.
Meie lesoga on ühes ansamblis kamin, ahi ja pliit. See on tõeline sepatööde meistriteos ja tehtud ka väga heal meistril Leiese Valteril (võrumoodi öelduna) Meie käest on paljud külalised, kes vajavad head pottseppa küsinud tema telefoni ja kui pärast teada saanud kui pikk tööjärjekord tal on, siis on teda võrrelnud mõne kuulsa dirigendiga, kellel mitu aastat plaanid tehtud.
Ühed meie armsad püsikliendid oskasid meid nii üllatada, kui töid meile kingituseks meie pottsepatööde täpse koopia koos leso, kamina, ahju ja pliidiga ja mis kõige põnevam see oli tehtud mälu järgi, mitte foto. Kui erilisi ja andekaid inimesi meie keskel ikka elab, lihtsal rõõm.

Merli leso peal istumas

Merli leso peal pikutamas

Suur kamin Vaskna turismitalus

Ahi ja pliit

Soojenduskapp, kus vanasti hoiti toitu soojas, uks on vana eestiaegne.

Meie ühe püsikliendi kingitud miniatuurne kamin

koos lesoga

miniatuurne ahi ja pliit

Haanjamaa talus olev leso koos soemüüri ja ahjuga.

Hommikune vaade Vaskna turismitalule ja Vaskna järvele 26.03.14

Hommikune vaade Suurele Munamäele 26.03.14

No comments:

Post a Comment