Saturday, December 6, 2014

PÜHA NIKOLAUS

Täna on Nigulapäev, see päev on oma nime saanud ammusel ajal (u 270-343 a m.a.j.) elanud Püha Nikolause järgi. Püha Nikolaus elas Lüükias Myra nimelises linnas ja oli seal piiskopi ametis. Seda kõike olin ma lugenud internetist aga päriselt ma ei teadnud kus, see salapärane Myra linn asub.
Selle aasta septembri alguses puhkasime Türgimaal ja meil oli hea võimalus külastada seda vana Myra linna pühakoda, kus sajandeid tagasi oli teeninud Püha Nikolaus.
Temast on palju legende ja üks tuntumaid on kuidas Püha Nikolaus päästis ära kolm noort ja vaest tütarlast, kelle isa tahtis neid panna lõbumajja. Püha Nikolaus olevat kolmel järjestikusel ööl visanud korstna kaudu neile kolm kullakotti. Nii said tütarlapsed päästetud lõbumajja minekust. Just selle legendi või tõsiloo järgi sai Püha Nikolaus Jõuluvana prototüübiks.
Vähem tuntud on legend, kuidas Püha Nikolaus sai piiskopiks. Peale eelmise piiskopi surma tulid kokku kõrval piirkondade piiskopid, et valida Myrasse uut piiskoppi. Üks nendest piiskopitest nägi öösel unes ilmutust, et järgmiseks piiskopiks saab mees, kes järgmisel päeval esimesena Myra linna pühakotta astub. Selleks oligi Nikolausi nimeline mees, kellest sai piiskop püha ettekuulutuse järgi.
Kui meie külastasime Myra linna iidset pühakoda oli seal väga palju rahvast, väga paljud olid sinna tulnud suures usus. Kirik ise oli teistsugune kui tänapäeva kirikud ja ta asus praeguse aja maapinnast ikka tunduvalt sügavamal, ning koosnes vanemast ja uuemast osast. Seal kirikus asub ka Püha Nikolause matmiskoht. Tema säilmed varastasid küll ühed meremehed ja viisid need Itaaliasse. Nende luude järgi on arvutis Inglise teadlastel õnnestunud taastada Püha Nikolause nägu ja ka pikkus. Ta oli kuuekümnendates aastates mees, 1.68 pikk, jõulise näoga ja hallikasvalge habemega. Kui pildile lisada preestrirüü on ta tõesti tänapäeva Jõuluvana sarnane.
Mina aga usun ja ka näen oma elus, et Püha Nikolause sarnased inimesed ei ole ka tänapäeval kusagile kadunud, nad elavad meie hulgas, teevad omi heategusid ja sütitavad meidki ilma lahtisema pilguga vaatama ja miks mitte ka mõni väike heategu tegema. Head Nigulapäeva!
Homseni!

Püha Nikolausi Myra linna pühakoja ees

Tänapäeva Jõuluvana kuju, taga Myra linna vana pühakoda

Myra linna pühakoda on praegusest maapinnast tunduvalt madalam

Pühakoda sseest

Pühakojas oli väga palju rahvast

Seest

Pühakojas olid erilised laed

Pildiallkirja lisamine

Väga vana aga väga ilus mosaiikidest põrand ja kõikjal oli see erinev

Kiriku moodi koht, kus inimesed said istuda

Lagi

Seintel iidsed joonistused

ja pühad märgid

Kuigi Püha Nikolause säilmed varastati, jäi üks tükike ka siia ja see on see koht mida peetakse väga tähtsaks

Tänapäeva Jõuluvana kuju koos Ahtiga

Lugemist Püha Nikolause kiriku kohta

Õieke kiriku hoovis

Mees suure saiakoormaga kiriku väravas



Apelsinipuud Myra linnas , mis nüüd kannab nime Demeter



Mosaiiksein kiriku suveniiripoekese juues

Püha Nikolaus kiriku seinal oleval maalil

Püha Nikolausi säilmete järgi teadlaste poolt konstrueeritud nägu

Minu kujutatud Jõuluvana Vaskna talu seinal, on väike sarnasus

Vaade Vaskna turismitalule ja Vaskna järvele 06.12.14

Vaade Suurele Munamäele 06.12.14

No comments:

Post a Comment