Sunday, May 1, 2011

Mälestusi Edgar Valterist-Pokumaa ideeloojast.

Edgar Valter Vaskna turismitalus külas meie perel

Vaskna turismitalu reklaamvoldiku kujundust aitas teha Edgar Valter

Ajalehelõiked Edgar Valterist (elasime talle väga kaasa)

Edgar Valteri maal Vaskna turismitalu kaminasaalis

Edgar Valteri tehtud plaan, meie reklaamvoldiku tarvis

Edgar Valteri tehtud pilt meie reklaamvoldiku tarvis

Edgar Valteri kingitud raamat (ja seda meil ei olnud ka)
Meie perel oli see suur õnn tunda Edgar Valterit ja tema eriline sõbralikkus ja headus on meile hinge pugenud.
Kui me 1992 aastal alustasime Vaskna turismitalu loomist oli meil kinnisidee, et meie talu reklaami peaks kujundama Edgar Valter. Me ei tundnud Edgar Valterit aga teadsime, et Ta oli Võrumaale kusagile Urvaste metsade vahele elama tulnud. Saime teada väikesed juhtnöörid tema kodu asukoha kohta ja põrutasime kohe kohale, ilma et oleks mõtisklenud selle üle,  kas Edgar Valter meid ültse näha tahab. Meister ei lasknud oma headuses seda kuidagi välja paista, et me nii rutakalt ilma teatamatta sisse sadasime ja kuulas meie soovid ilusti ära. Meil oli ka õnn näha kuidas kunstnik parasjagu Aabitsa kallal aidas tööd tegi. Kui me talle töödele järgi tulime, ei võtnud ta meilt kahe Vaskna talu reklaamlehe eest tasu vaid soovis tuult tiibadesse, ning ütles,et tema inimeste eest metsa varju tuli, siis on tore,et keegi neid inimsi oma koju maale ootab. Tema head sõnad ja armastav olek andis palju julgustust meile algajaile.
Kui meil sai laudast kaminasaal ehitatud, siis ei kujutanud me ette, et kellegi teise kunstniku pilt meie armast kaminasaali ehib kui ainult Edgar Valteri. See on uskumatu,et me julgesime oma sooviga jälle kunstnikut tülitada ja Tema oli jälle lahkelt nõus. Pakkus meile välja oma kõige suuurema maali "Võrumaa" ja kolm väiksemat metsateemalist (Metshaldjad, Metsaisa ). Meil Ahtiga oli isegi väike erimeelsus, minule meeldis suur ja Ahtile 3 väiksemat maali. Küsisime nõu kunstnikult ja tema soovitas suuremat ja arvas, et see meile sobib ja külalistele meeldib. Rääkis veel juurde, et nii nägi ta muinasjutulist Võrumaad kui Ta Tallina poisina siia elama tuli. Pokudest ei teadnud Ta siis veel midagi. Muidugi meil ei olnud ka tol ajal sellist raha ja ta usaldas meid ja lubas meile maali tasuta kasutusse ja ütles, et las teised tunnevad temast rõõmu. Huvitav on veel see, et see maal on veel pruunikates toonides aga ilusad puhtad ja selged värvid nagu hakkavad kusagilt välja piiluma. Hiljem, elades Urvastes juba aastaid muutusid tema maalid väga värviküllasteks, kuid samas nad jäid ikka väga maitsekateks ja nendest hingub armastust looduse ja muinasjutulisuse järele. Ma ei tea millest aga ka mina haarasin pintsli ja hakkasin puu peale maalima. Miks puu, ei tea isegi aga puu on nii kodune ja armas, valge lõuendi peale ma vist ei julgekski maalida.
Hiljem kui Edgar Valter meid külastas, meeldis talle väga meie maali asukoht, Ta alati kuulas meie tegemistest ja töödest ja oli super kuulaja. Peale Pokuraamatu suurt menu kui ta hakkas Pokumaale asukohta otsima, käis ta ka meie juurest seda otsimas ja ütles, et meie juurde see sobiks aga loodus peaks olema ürgsemas metsas, sest Pokurahvas on kartlik. Igaljuhul elasime me neile otsingutele kogu hingest kaasa ja olime väga rõõmsad kui Ta selle maa enda kohast 5 km kaugusel leidis. Muidugi ei olnud esimesed aastad Pokumaale kerged, ei ole ka praegu, kuid ma arvan et koera sabast on üle saadud. Ja see on nii ilus ja armas koht, et meie ei väsi seda kõigile soovitamast.
Armas Pokukene Vaskna turismitalus kraavi kaldal
Täna avas Pokumaa väikesest talvepuhkusest uksed ja ootab jälle külastajaid ja vaadata on seal kõigil, nii suurtel kui väikestel, kuid sellest juba homme. Täna käisime jälle üle vaatamas ja jätkuvalt mõnus ja armas.

No comments:

Post a Comment