Monday, May 2, 2011

Pokumaa - looduse pärl Urvaste metsade vahel.

Eile käisime Pokumaal. Võrumaal oli välja kuulutatud turismihooaja avamine ja paljud toredad kohad avasid uksed ja pakkusid esimesel päeval priid sissepääsu.
Pokumaal käis samalajal ka kibekiire talgupäev, sest matkarajad vajavad abikäsi, et kõik oleks talvejärgselt korras. Järgmine talgupäev on 7 mail "Teeme ära" raames. Kes soovib oma õla alla panna, siis iga töökäsi on oodatud.
Meid võttis Pokukojas vastu lahke ja sõbralik giid Maili, kes näitas ja tutvustas meile maja ja tegemisi.
All väga võimsas maakivi keldris on pisike ümar saal ja Edgar Valteri Pokuraamatu illustratsioonid. Samuti on seal Pokuraamatu tegelased ja raamatud, kuhu Edgar Valter on pildid joonistanud. Igaljuhul kelder on hästi ehitatud, tundub nagu oleks ta siin aastasadu olnud aga raske on uskuda ehitusmeeste kiirust, kes ehitasid kõik valmis 11 kuuga.
Edasi läksime suurde pokukotta, kus oli suur saal ja seintel loodusfotode näitus. Väga hea silm ja erilised värvid. Selles ruumis on ka omapärased toolid, mis võimaldavad tooliga natuke kõõluda ja ongi selleks kohe ette nähtud. Seal on ka puust Poku ja lapsed said pokukostüüme selga proovida ja ise endid pokkudena tunda.
Läksime mööda tualettruumidest ja mina juba teadsin kui armsad kraanikausid seal on ja näitasin neid teistelegi.
Ülemises saalis olid väljas Edgar Valteri maalid, nii värviküllased, müstilised kui ka muinasjutulised.Eelmine aasta kuulasin siin saalis Piret Pääri ja ühe prantsuse muinasjutuvestja lugusid. Oli eriline koht kui ka ainulaadsed esinejad. Tuleksin neid veel kuulama. Edasi trepist üles ja väikeses toas näitus, kuidas pokukoda ehitati. Kõrval armas puidune köök, koos lauanurgaga. Kui omapärased ja erilised nõud siin on, juba muinasjutuvestmise sündmuselt mäletan kui hea oli sellisest omapärasest savist tassikesest juua.
Edasi pugesime salakäiku pidi üles veel kõrgemale kus aknal tervitas meid Pokkude pere ja puust kiiktool kohe kutsus kiikuma, igatahes lapsed kasutasid selle võimaluse kohe ära. Treppist üles tulles oli nii ilus üraskimustriga käepuu ja sama omapärased olid ka trepi piirdeliistud.
Kiikumistoas sai täringu mängu mängida ja kõrvalolevas näitemängu toas teatrit teha ja klotsidega mängida ja niimodi täitsa omaette nagu vahepeal tahaks. Kui tuleb tahtmine teistega seltsis olla, siis järgmises toas on see võimalus mitmekordselt. Saab kappides tutvuda Edgar Valteri oma raamatute põhjal meisterdatud nukkudega, saab patjadel põõnutades raamatuid uurida ja laua taga joonistada või meisterdada giid Maili juhendamisel. Meie lapsed hakkasid usinalt joonistama, sest mõtteid oli palju pähe kogunenud. Esimese päeva puhul pakuti meile kohvi, mina ise suur kohvijooja pole aga juua kohvi nii omapärases kohas ja nii armsatest tassidest, siis keeldumine oleks olnud suur rumalus. Ja kohv oli ka väga maitsev.
Trepp alla oli jälle eriline. All fuajees tegime koos giid Mailiga ühe grupipildi mälestuseks.
See kogu lugu käis ainult Pokukoja kohta aga väga huvitavad on ka matkarajad ja pooleliolev Puuko eluase.Tegemist ja vaatamist on siin küllaga. Kes pole käinud tasub igaljuhul tulla ja kes on juba käinud ikka tasub tulla.
Pokumaa avatud T-P 11-18, E suletud, rohkem infot http://www.pokumaa.ee/
Pokumaale tulles, sõitsime mööda Urvaste kirikust, mis on suursugusemaid ja vanemaid kirikuid Võrumaal. Olen sellest palju kuulnud ja lugenud aga kirikus sees kahjuks sees käinud ei ole. Selleks tuleb meil kõigil võimalus  28 mail kui toimub Urvaste pastoraadi pargis URBANIPÄEVA LAAT.
8.00 HOMMIKUPALVUS
8.15 LAADA ALGUS
Käsitöö, kohaliku toidukauba, ökotoodete istikute ost- müük
ÕPITOAD-POISTE,KALTSUNUKU, VILLA, KETRAMINE
VALLARAHVA EESKAVA
LAADASUPP JA LOTERII
PARIMA KODUVEINI VALIMINE
KIRBUTURG
LAADA LÕPUL LEHEPILLIMEES ERKI-ANDRES NUUT
ÕHTUL KELL 20.00 LAULAB URVASTE KIRIKUS HENRI LAKS
Pilet 5 €
Laadainfo Anne Klaar 5292373
Pokukoda koosneb kahest pokukujulisest majast

võimas kelder

lapsed pokuriietes

kraanikauss WC

seebihoidja

ilusad savist nõud

kööginurk

ilus laud

salakäik

lauamängu tuba

mõnus kiiktool

lapsed joonistavad

Pintselsabad


Hea kohv ja veel mõnusam tass 

kollased ülased

meie grupipilt koos giid Mailiga(lparemalt esimene)

E. Valteri loodud tegelased

No comments:

Post a Comment