Wednesday, April 30, 2014

KIRIKUMÄE JÄRV

Täna on sooja ja kevadise aprilli viimane päev. Homsest pidi ilm juba veidi jahedamaks minema. Kolmapäeviti on meil Võrumaal orienteerumiskolmapäevakud. Täna oli kolmapäevak Kirikumäe järve ääres. Järv on endale nime saanud kunagi järve kaldal mäe otsas oleva õigeusu kiriku järgi. Vanasti läks Kirikumäe järvest mööda suur ja tähtis tee, mis läks läänest itta. Ühe rahvajutu järgi ei olevatki päris vanal ajal seal kohas järve olnud. Järv olevat Kirikumäele tulnud Räpo küla alt. Ja lugu ise olevat seesugune. Põhja sõja ajal olnud üks rootsi sõdurpoiss kohanud kena eesti tüdrukut. Kui kaks noort kena inimest kokku saavad, on ka armastus neid ootamas. Tüdruk püüdis ikka poissi tõrjuda, et sõjamees on kogu aeg rännakul, ei temal kindlaid suhteid. Poiss olevat öelnud, kui mina peaksin Sind jätma, siis järv minevat teise kohta. Ja ühel päeval nii juhtuski , järv läks Räpo küla alt Kirikumäele. Sellest loo moraal, ei võõramaa sõjameeste juttu uskuda saa. 
Järve kaldal on ilus ujumis-ja lõkkekoht, ning ümber järve läheb mõnus matkarada.
Vaskna turismitalust on Kirikumäe järve äärde ja sealt edasi matkarajale natuke vähem kui 20 kilomeetrit. Kui otsid majutust ja toredat kohta Kagu-Eestis, siis Vaskna turismitalu ootab Sind!

Kirikumäe järve ujumiskoht

Kirikumäe järve ujumiskoha juurest läheb matkarada ümber järve

Matkaraja kaart

Lõkkekoht ujumiskoha juures

Ujumiskoht kõrgemalt vaadates

Vana kirikuase Kirikumäe künkal

Kirikumäe Matkamaja ja kämping, kus omal ajal loodussõprade laagris olin, nüüd juba oma lapsed siin Kodutütarde laagris olnud.

Kirikumäe Matkamaja eemalt


Järv ja matkarada mäe pealt vaadatuna

Kased on juba lehes


Kirikumäe matkarada asub Seto Külavüül

Vaade Vaskna turismitalule ja Vaskna järvele 30.04.14

Vaade Suurele Munamäele 30.04.14
 

No comments:

Post a Comment