Thursday, April 17, 2014

KONNATIIGIS KÄIB MULISEV ELU

Juba mitmendat päeva kui ma lähen Munamäge pildistama, möödun ma mulisevast konnatiigist. Mõnipäev oli mulin nii tugev nagu oleks tegemist mullibasseiniga. Kui lähed lähemale, üllatus üllatus, nad kõik justkui kuuleksid seda ja jätavad mulistamise järele. Siis saad näha konnasid ja juba päris hulgaliselt konnakude. Täna hommikul mulinat kuulda ei olnud, sest öösel külmetas ja tiigil oli õhuke kiht jääd peal.
Meil on roheline poest ostetud kilehoone, talveks võtame kile maha ja kevadel paneme uuesti peale. Enne kui kile peale toome, kaevasin maad ja panin komposti mulla hulka. Meil on kasvuhoone juures suur rauast tünn, kus on põhjas kanasõnnik ja sees vesi, selle leotisega kastsin tomateid. Praegu oli ta veest tühi, põhjas head kompostmulda. Kui ma hakkasin seda kasvuhoonesse labidaga viskama, oli seal mulla peal üks suur valge hanemuna suurune muna. Ei osanud sellest midagi arvata, arvasin, et mõni halvaksläinud muna. Kui ma seda Ahtile rääkisin, ütles Ahti, et eelmise aasta muna see küll olla ei saanud, kuna ta oleks talvel ära külmanud. Nii suur muna, see pidi olema vähemalt hanesuurune lind. Meil olid laululuiged järve peal, aga kuidas nad sinna tünni oleks saanud. Täna läksin munast pilti tegema, panin ta lihtsalt tünni kõrvale, siis muna enam ei olnud, ka munakoori mitte (kui muna oleks näiteks koer Pipi ära söönud, oleks ikka mõni koor seal olnud. Mitte midagi, nagu oleks und näinud, ometi hoidsin teda oma käes. Mõned asjad lihtsalt jäävad mõistatuseks.
Vaatasin eelmise aasta fotosid ja eelmine aasta läks just eilsest ilmad soojaks ja lumi sulas suure kiirusega. Aga kuna lund oli eelmine aasta ikka tohutult palju, siis oli seda eelmine aasta samal ajal ikka hangede viisi. Samal ajal olid lapsed mulle juba kusagilt esimesed sinililled toonud ja lumi- ja märtsikellukesed õitsesid juba. Samas järvel oli jää peal, arvan, et konnatiigil ka. Samas Jüripäevaks oli suurem osa lund läinud.
Istutasi esimesed võõrasemad lillekastidesse ja kingiks saadud tšilli sai ka suuremad potikesed.
Kui soovite tulla looduse keskele oma kodust veidi eemale, siis meie Vaskna turismitalu ikka ootab Sind!

Konnad koos


Konnatiik eemalt

Kõva mulin käib

Konnakudu

Täna hommikul oli väike tiigil väike jääkirme peal

Võililled on juba niikaugel

ja kui erinevad võivad võililled olla

Kasvuhoone muld sai ära kaevatud ja sealt lähedalt rauast tünnis hanemuna suurune muna leitud, mis kadus jäljetult

Lillekastidesse said lilled juba istutatud

Vaade Vaskna järvele ja Vaskna talule, päike oli juba hommikul väga ere (17.04.14)

Vaade Suurele Munamäele, Eesti lipp lehvib 17.04.14

Vaade Vaskna talule täna, lumest ei jälgegi

Eelmise 2013 aasta 16 aprillil olid veel suured hanged

2013 aastal 16 aprillil li liivakasti üks nurk lume alt väljas ja järv jääs. Aga soe tuli nii suurelt, et mõne päeva pärast oli lumi juba pea-aegu kadunud.

No comments:

Post a Comment