Tuesday, February 25, 2014

Tulge Vastlapäeva tähistama Haanjasse Vaskna turismitallu.

Täpselt nädala aja pärast 4 märtsil on Vastlapäev ja seepärast otsustasin tänase päeva piltides ja kirjutises tutvustada Vaskna turismitalu vastlapaketti.
Mis on vastlapäeval kõige tähtsam, ikka suur kelgumägi ja lumi. Kuna enamuses kohtades napib lund ja meil teda ikka veel jagub ja kuna me asume Suure Munamäe seljataga, siis suur kelgumägi on meil ka täitsa olemas.
Kuigi mäe peal on lõbus ja kelguga alla lasevad ka need, kes tavaliselt suusatamas ja kelgutamas muidu ei käi. Samas mingi lisategevuse võimalus on alati teretulnud ja sobib eriti natuke suurematele seltskondadele, kus soovitakse teineteisega võidu katsuda. Meil on selliseks tegevuseks orienteerumismäng talu ümber. Mängu saab mängida kahte moodi:
1. Seltskond jagatakse võistkondadeks ja iga võistkond lastakse rajale eraldi ja igalt võistkonnalt võetakse aega. Samas tuleb igas punktis lahendada ülesanne, kus vastusevariandid antud, tuleb valida õige vastus. Punkte saab nii õigete vastuste eest, kui ka kiiruse peale joostud aja eest. Kiirus üks võitu ei kindlusta.
2. Seltskond jagatakse võistkondadeks, kuid kõik võistkonnad võivad ka koos rajale minna. Punktis loeb keegi küsimuse, tehakse nalja ja eksitatakse teisi aga iga võistkond vastab plaani teisele küljele nende arvates õige vastuse ja seda teiste võistkondadega ei jagata. Koos minnakse järgmisse punkti ja kõik käib sama moodi edasi kuni lõpuni. Sobib seltskondadele kus on palju erinevas vanuses inimesi ja kus peetakse tähtsaks koos olemist. Võidab võistkond, kel kõige rohkem õigeid vastuseid. Kui punkte kahe võistkonna vahel võrdselt võib hiljem anda lisaülesande või võistkonnad jagavad kohta.
Parematele väiksed auhinnad!
Väljas on nüüd oldud maa ja ilm ja kõigil on kõhud veidi tühjaks läinud ning ka soojast saunast ei ütle keegi ära. Vaskna talu eeliseks ongi see, et puuküttega saun asub kohe kaminasaali kõrval ja kõigil on mõnus ühtsuse tunne ka siis kui osad saunas on.
Kaminasaalis mõnusa kaminatule paistel on mõnus ennast soojendada ja juba ongi toit valmis. Kõik toidud valmistame kohapeal taluköögi stiilis, ilma liigse peenutsemiseta. Suppi pakume tirinatest ja praadi vaagnatelt ja igaüks saaab võtta niipalju, et kõht täis saaks. Ka vastlakukleid teeme kohapeal ise ja ikka päris vahukoorega. Väga maitsvad on ka vastlakuklid kohupiimavahuga.
Toitudest on erinevaid valikuid. Võib võtta ainult herne või oasupi koos vastlakuklitega, samas hulga toekam on vastlapraad vastlakuklitega, Vastlapraes pakume seajalgu ja seakooti ahjus küpsetatud, kartulid või kartulitangupuder, keedetud oad, kaste.
Samas seltskonnad kes jäävad ööbima või soovivad kauem olla neile sobib lõunaks hernesupp ja õhtusöögiks vastlapraad.
Kõigi söökide juurde kuulub mahlajook, vesi, leib, sai, kuum tee ja kohv.
Soovi korral võib ka kohalikku leiba ja kitsejuustu tellida.
Kui kõht on täis, siis enne kui paar tantsu teeks (vastlakomme ütles, et tantsiti torupilli saatel) Meie talus mängib torupilli peretütar Helena aga tema on Tartus koolis, peab siis mõne plaadi välja otsima) Muusikakeskus kohapeal olemas.
Vanad vastlakombed soovitasid 9 korda juukseid kammida ja kellel võimalik siis soovitati ka juukseid lõigata, et need ilusad ja terved oleksid.
9 korda silmi pesta, et suvel vähem sääski oleks.
Kui kõik seajalad on lihast puhtaks noolitud, siis võib sellest ka vurri teha. Vastlavurr oli õnnetooja ja vurri hääl peletas halva eemale.
Töödest oli soovitav pastlapaelu punuda, kui soovi on võime proovida lõngast paela punuda.
Kui soovi on saab ka vastlakommete kohta viktoriini veel maha pidada. Parimale väike auhind.
Seda kõike on piisavalt palju, pange oma sõpruskond või töökaaslased kokku ja tulge Haanjamaale Vaskna turismitallu vastlapäeva tähistama. Meie ootame Sind
Suur kelgumägi

Kelgumäe tipp

Lume sügavus raja kõrval

Munamägi 25 veebruaril 2014

Vaade Vaskna järvele Kivestmäelt 25 veebruaril 2014

Orienteerumismängu punkt on peidus suure kuuse all

Vastlapäeva punkt

Koer Pipi ja vaba jänese põlve pidav Mussu on täitsa sõbrad

Mussu

Sauna eesruum

Vaade sauna leiliruumi

Leiliruum koos kerisega

Sauna kõrval on kaminasaal

Vaade kaminasaali

Kaminasaal

Kui päike paistab on hea juba sauna ja kaminasaali ees väljas istuda.

No comments:

Post a Comment