Wednesday, February 26, 2014

Vaskna järv veebruaris 2014

Sarapuu Vaskna ääres
Vaskna rannas paadid talveunes
Kalameeste tehtud jääauk
Vana koprapesa Vasknasaarel
Vaade Vaskna talule Vaskna saarelt
Jõhvikad talvel Vasknasaarel
Vasknasaar
Vaade Vaskna turismitalule
Vaade 25 ha suurusele Vaskna järvele
Liuväli Vaskna järvel
Liuväli ja püürhäll Vaskna järvel
Vaade Suurele Munamäele 26.02.14









Pildiallkirja lisamine
Toomingas Vaskna järve ääres
Elades kohe Vaskna järve kaldal, on mul hea võimalus näha seda imeilusat järve iga päev ja igal aastaajal. Nagu selle (2014 a) aasta talv on lumevaene ja ikka väga erinev teistest talvedest Haanjas, siis on ka hea kui see eriline talv ja veebruar saaks ajaloosse salvestatud Vaskna järvelt nähtuna. Vaatame kui kaua inimesed mäletavad sellist erakordset aastat aga iial ei tea, võib-olla hakkabki nüüd nii olema. Seda kõike saame näha juba järgmistel aastatel.
Täna oli pildistamise 15 päev, käisin ära Suure Munamäe jalamil nagu tavaliselt ja sealt mööda matkarada Vaskna järvele. Täna on järvel sile jää, kusagil ei ole näha pehmet lörtsist kohta. Täna ei ole ka ühtegi kalameest kalal ja ka kalameeste tehtud augud on ära külmanud ja katki lüüa neid ei õnnestunud. See on imelik, sest kraadiklaas näitab +2,2 kraadi C järgi. Kalamehed käivad talvel kalal ja ise nägin, et ka said ilusaid ahvenaid. Olid lahked mehed ja andsid meilegi. Vahepeal kalamehed külas küsivad, et kas teisi kalamehi ka näha on. Siis ma räägin nii nagu on, vahel on, vahel ei ole. Ükskord üks külamees siis ütles seepeale, et nemad ka tahtsid pühapäeval tulla, kõik oli valmis aga endid olevat üle valmistanud, nii valmis, et kalale minek jäi selleks korraks ära.
Vaskna järv on üks Eesti kõrgemaid järvi 242 m üle merepinna ja suurust on tal ka parasjagu 25 ha. Vaskna järvel on armas tilluke saar, mida meie Koprasaareks kutsume, kuna seal vanasti suur koprapesa oli ja koprapere ka seal elas, nägin aastate eest kevadel kuidas kopraema poegadega ujus. Nüüd on see pesa maha jäetud, kuna toitu napis saare peal ja koprad kolisid teise järve otsa, ning nüüd on seal suur koprapesa ja ka kopra langetatud pliiatsikujulised puud.
Meil on järve peal liuväli ja püürhäll, kus külalised saavad talverõõme nautida. Sellel aastal on Ulgumaa grööni kelgukoerad teinud koerarakendi sõite just Vaskna järvel. Kellel huvi rohkem grööni kelgukoerte vastu, tasub Ulgumaa kodulehelt järele vaadata. Ulgumaal saab muudki põnevat teha. Kuulda ja näha oli, et seal väikesed koerakutsikad sündinud olid.
Vasknasaarel saab sügisel jõhvikaid korjata ja ka praegu oli seal jõhvikad lume alt näha.
Kohe meie ujumiskohas on üks ilus sarapuu, mis heal pähkliaastal annab palju pähkleid.
Meie lõkkekoht on ka kohe Vaskna ääres ja seal on ka ilusad väikesed rändrahnud, mis kunagi jääaja sulades siin kodu leidsid.
Talvine Vaskna ei ole sugugi igavam kui mõne muu aastaaja Vaskna.
Pipi Vaskna järve ääres

Väikesed rändrahnud Vaskna järve ääres

Lõkkekoht Vaskna turismitalus Vaskna järve ääres

Vaade Vaskna turismitalu hoovilt Vaskna järvele

No comments:

Post a Comment