Sunday, March 23, 2014

Kevadine Plaani.

Täna jälle ilm väga soe, lumi kaob kohe silmnähtavalt viimastestki kohtadest. Tänane käik oli Plaanile. Vaskna turismitalust 4,5 km lõuna poole. Plaanil küla on üks aktiivsemaid külasid Haanja vallas. Seal elavad toimekad inimesed, kes käivad kokku, korraldavad ühiseid ettevõtmisi, kui ka suuremaid sündmusi kõikidele inimestele. Firmaürituseks on 24 juunil toimuv käsitsi heinaniitmise võistlus. See päev täis võistlusi kogu perele.
Praegu on kevad, lumi on läinud aga toonekured veel kohal ei olnud. Plaanil on Apostliku Õigeusu kirik, mille katusel elavad toonekured. Kirik on hetkel tühi ja jumalateenistusi seal ei toimu. Aastaid tagasi räägiti Plaani kiriku juurde tehtavast mungakloostrist, nüüd on need jutud vaibunud. Kiriku juurest läheb tee surnuaeda.
Kiriku vastas on Plaani Lodge, mida peavad Juta ja Bob Amstrong, kes on tulnud siia Inglismaalt ja kes on väga armsad inimesed. Nad on kohalike poolt väga omaks võetud ja neil on väga hea huumorisoon. Kes soovib Juta ja Bobiga lähemalt tuttavaks saada, siis on võimalik minna majutuma Plaani Lodgesse või igal esimesel reedel on seal avatud tõeline Inglise Pubi ja kõik on oodatud. Kui satud Haanjamaale, säti aeg nii, et saad ka Plaani Lodgest Juta ja Bobi juurest läbi astuda.
Täna nägin Plaanilt tagasi tulles kollast liblikat, olin väga rõõmus, tulemas on kuldne suvi. Kui läksin Munamäest ja Vaskna järvest fotot tegema, lendas kirju liblikas. Ju tuleb mõlemat. Kodus ootasid mind Merli korjatud sinililled, mina Haanjas nii vara sinililli näinud ei olegi. Varsti järv ka jääst vaba, eks siis alga juba rannahooaeg, juba nagu kaugel Türgimaal.

Plaani Õigeusu kirik parkimisplatsilt  vaadatuna.

Kirik eestpoolt vaadatuna, kirik ehitatud 1873 aastal

Kirik Ruusmäe poolt tulles

Kirik lõuna poolt vaadatuna

Kirik Heinaniitmise võistluse heinamaa poolt vaadatuna, eemalt paistab Plaani Lodge

Kirik Plaani Lodge trepilt vaadatuna

Veidike kiriku ajalugu

Kiriku uks ja teadetetahvel

Kiriku kõrval ilusad suured vahtrad ja tammed

Plaani Lodge

Plaanil oli ka kunagi kool, mis aastaid tagasi põles maha ja nüüd on selle kooli mälestuseks pandud kivi

Maastik Plaanile sõites käib üles ja alla.

Plaani küla kõrval on Plaani Külajärv

Plaanil on ka vana surnuaed

Plaani vana surnuaed

Surnuaia väravad

Kes see on?

Vaade Plaani külale Võru poolt tulles

Plaani külajärv

Leia fotolt tänane kollane liblikas

Vaade Vaskna turismitalule ja Vaskna järvele 23 .03.14

Vaade Suurele Munamäele 23.03.14

Selle kevade esimesed sinililled on Merli toodud

No comments:

Post a Comment