Saturday, March 1, 2014

Suitsusaun e. savvusann.

Eile olin oli Haani Naasi kokkusaamine koos suitsusaunaga. Kui oled kord suitsusauna või ka savvusanna armastama hakanud, siis püüad igal vähegi võimalikul korral sinna minna.
Mille poolest erineb suitsusaun tavalisest soome saunast?
Suitsusaun on ilma korstnata saun. Kui sauna köetakse, tuleb suits e savv läbi ahju saunaruumi ja sealt läbi avauste õue. Suitsusaunas on suur maakividest kerisega ahi.
Suitsusauna kütmine on väga suur töö ja võib võtta kuni pool päeva aega. Talvel isegi rohkem, kui vaja saun veel soojaks saada, ja muidugi oleneb kütmise aeg sauna suurusest.
Kui saun on köetud visatakse sorts leili ja lastakse ruumil veidikene seista ja tuulduda, et viimanegi suits välja tuleks. Kütmise aja suitsust jääb sauna omapärane lõhn, mis annabki teada, et tegemist suitsusaunaga. Kui õhk värske ja mõnus on saun valmis.
NB! Saunalised, kes suitsusaunast midagi ei tea, võivad vaadata, et tuli alt läinud, tekib soov puid peale visata. Seda kohe kindlasti teha ei tohiks, sest saunaskäigu ajaks on saunakütmine lõpetatud ja soojus on salvestatud suure ahju kerisekividesse. See on ka põhjus miks, saunakütmine nii kaua aega võtab. Saunas saab niikaua kuni leili jätkub. Eriti hea kui saunast saab jääauku või vette  hüpata.
Kes kord on suitsusauna armastama hakkanud, see unistab suitsusaunakäigust kogu aeg. Ja minuga see nii juba on ja eile oli see eriline saunapäev ja mitte ainult sauna pärast, ka seltskond oli eriline, samuti jääaugus käimine pimedas küünlavalgel. Kas tänu suitsusaunale tekkis mõnus ühtekuuluvustunne ja kõik jagasid oma elu kogemusi ja püüdsid teineteisele toeks olla. Kadus täielikult ajataju ja oleks soovinud seda mõnusat tunnet veel kauem tunnetada.
Kui Sa ei ole veel suitsusaunas kunagi käinud, siis alusta tasa ja targu, nii nagu ikka väga eriliste asjadega. Haanjamaal on küllaltki palju suitsusaunu olemas, aga enamus suitsusaunu on tavainimeste kodudes, kes saunateenust ei paku aga üks kord aastas on see eriline päev, kus inimesed lubavad oma kodudesse saunasoovijad üle Eesti ja veel uhkemalt öeldes, siis üle Maailma. Koos kütetakse sauna,tehakse süüa ja pärast tuntakse saunast rõõmu. Päev enne on võimalik käia erinevates saunades ekskursioonil, kuulata sauna ja terviseteemalisi loenguid. 8-10 augustil toimub Suidsusanna Nätäl Haanjamaal, kel soovi jälgige reklaami ja tulge osalema.
Kui see aeg just ei sobi, siis kindlasti tasub küsida ka muul ajal, sest Vaskna turismitalu teeb mitme taluga koostööd, kuhu meie külalised saunas käivad.
Hüva leili ja julget pealehakkamist, et proovida ka suitsusauna- meie igipõlist sauna.
Armas suitsusaun Uue-Saaluses, kus me eile saunas käisime ja kus meil nii mõnus oli.

Jääauk sauna juures, kuhu oli ka imehea sisse sulpsata.

Suitsusaunad tunduvad väljast väikesed, aga sees on neil üllatavalt palju ruumi.

Suitsusauna nädala juhtlause on Iho ja Heng saava puhtas ja nii see on. (Ihu ja hing saavad puhtaks)
All suitsusauna logo

Suitsusauna eesruum

Põnev puust loom, taga eemal suitsusaun

Udune foto kuumast suitsusaunast

01.03.14 Vaade Suurele Munamäele õhtul viie ajal

01.03.14 Vaade Kivestmäelt Vaskna talule ja Vaskna järvele

01.03.14 Vaade Vaskna turismitalule

No comments:

Post a Comment