Tuesday, March 25, 2014

Paastumaarjapäev Haanjas 25. märtsil 2014 aastal.

Eelmine nädal käisin kevadpühade koolitusel Rõuges, kus üheks koolitajaks oli Ene Lukka-Jegikjan.
See oli väga põnev kogemuse edasiandmine, kuidas Tema on juba 20 aastat Paastumaarjapäeva tähistanud. Paastumaarjapüha on Maa Ema püha, põhiliselt naiste püha, kuidas emad ja vanaemad saavad tütardele tarkusi edasi anda ja tütred oma emadele ja vanaemadele. (naiselt naisele erinevate põlvkondade vahel) Minule see väga meeldis ja püüdsin sellel aastal ehk täna tähistada seda oma perega. Meestele ei ole see keelatud aga mehed ei ole lihtsalt täna esikohal.
Täna ennem päikesetõusu sättisime rätid pähe, soovituslikult valged, neid meil kahjuks ei olnud, seelikud selga. Tüdrukud panid rahvariide seelikud (Merli minu vanaema oma ja Miia meie sugulase Tiia Mikkelsaare kingitud Rõuge kihelkonna seeliku) ja mina panin linase seeliku. Tähtis on olla sellel päeval ilus ja naiselik. Ilm oli ühtlaselt hall ja pilves, ning üpris tuuline. See on koht kus pead tähtsaks ka seda, kuidas ennast loodusesse minnes soojalt riidesse panna, et külm ei hakkaks.
Hommikul päikest tervitama minnes, uskusid meie esiemad, et siis ei tule lastel ja ka endal suvel karuund peale ja terve suve oldi siis väga virgad. Karuuni tuli sellest, et täna pidi karu talveunest üles tulema.
Meie võtsime kaasa punased villased paelad ja igaüks sai punase lõnga puu külge siduda ja midagi soovida.
Uskumuste ja üleskirjutuste põhjal pidi päike tänasel tõusul mängima. Mida see täpselt tähendab ma ei tea aga õnneks me nägime ka tänasel pilvisel ilmal päikesepunast silmapiiril.
Koos laulsime ühe laulu ja kuna tüdrukutel hakkas tänases tuulises ilmas külm, läksid nemad jooksuga koju. Mina käisin veel munamäge pildistamas ja vaatasin kuidas veed vulisevad. Ka Suurel Munamäel on lumi sulama hakkanud, sest täna ojakesed sulisesid ikka päris kõvasti. Täna pesti silmi ja nägu allikaveega.
Tegelikult mängitakse mäe peal ka ringmänge aga seda teeme järgmine aasta või veel õhtul, kui tüdrukud koolist koju on jõudnud.
Kodus tegime puupliidil pannkooke ja jõime punast jooki, et edaspidi ikka kaunid ja terved olla.
Pannkooke tehti ja söödi ka sellepärast, et suured kapsapead kasvaksid, seda päeva kutsuti ka Kapsamaarjapäevaks.
Mulle meeldis Ene Lukka-Jegikjani koolitusest ka see, et sel päeval teha naiste juturing, kus mälestati esiemasid, räägiti sellest kuidas keegi omale nime sai, elutarkusering, kuidas paremini lapsi kasvatada ja samuti võib ennustada, kes järgmisena mehele, lapse või reisile saab. Tasside alla panna mingi väike asi, mis tähistab mehelesaamist või lapsesaamist. Kes endale selle asja tõmbab, see ka nii minema pidi.
Saunas käidi kas eelmisel õhtul või samal päeval.
Hea oli ka kiikumine, laulmine, pillimäng ja tantsimine. Ühiselt võib koos klaashelme keesid teha ja lõngakerasid kerida. Minul on mitu lõngakera, mida kerida.
Kui tuleb rohkem naisi kokku võiks igaüks paar elutarkust oma elust või perest üles kirjutada ja koos neid ette lugeda.
Täna on ka märtsiküüditamise aastapäev, selleks puhuks on lipp pooles vardas ja küünal nende inimeste kannatuste mälestuseks. Samuti võib ka seda teemat naisteringis puudutada, võib-olla on kellelgi isiklikud kogemused.
Veel on aega naistega kokku saada ja seda kõike teha, meie juba tegime. Taevas hakkab heledamaks minema, ehk tuleb päikegi välja.

Meie ema Margit kahe tütrega Miia ja Merliga. Pildistas isa Ahti 

Paastumaarjapäeval on palju nimesid.

Vaade Vaskna turismitalule ja Vaskna järvele päikesetõusul. 25.03.14

Vaade Suurele Munamäele päikesetõusu ajal 25.03.14

Pannkoogid valmivad puupliidil

Pannkook ja punane mustsõstra jook

Lipp pooles vardas märtsiküüditamise mälestuspäev.

Küünal märtsiküüditatute mälestuseks.

2 comments:

  1. Tere!
    See küünal on väga kaunis. Kust poest selliseid osta saab?
    Ilusat kevadet,
    Liina

    ReplyDelete
    Replies
    1. See on meie poja pruudil ise tehtud ja meile kingitud, kahjuks osta ei saa. Suur tänu heade sõnade eest!

      Delete