Tuesday, October 20, 2020

Küttepuud talveks













 Iga päev on päev talve poole. Õhus on tunda, et on hea, et on olemas sokid, kindad, mütsid, sallid, kampsunid olemas. Linnas mõnikord ei lähe neid riideesemeid vajagi aga siin looduse keskel on hakkad villaseid esemeid armastama. Tegelikult ka puuriitu, eriti neid mis on kenasti riita laotud. Kui õues sajab vihma või lund nagu eile ja ulub jäine tuul, siis teed pliidi alla tule ja soe jõuab igale poole, ka südames hakkab soe tunne. Meil on tavaliselt nii, et kui teised ärkavad, on pereisal Ahtil juba tuli pliidi all ja kui külalised majas, siis ka katlamaja ahjus tuli all. 

Katlamaja ahju kütame hiiglaslike metsakuivade puudega.  Samas pliidi alla lähevad pisikesed puud, mille eest on sellel aastal hea seisnud Johann Talis. Minu arvates on hea, kui õpid ära puude lõhkumise ja riita panemise juba noorelt. Mna kasvasin linnas ja pean ausalt tunnistama, et puid lõhkuda ma kahjuks ei oska, riita panna oskan. 

Mäletan kui ma veel keskooli ajal suusatrennis käisin, küttis seal ahjusid üks eakam memm, keda kõik kutsusid Vanaemaks. Tema ka lõhkus puid, vaatasin kui kergelt need suured puud Vanaema kirve all lõhki läksid. Soovisin  proovida aga kahjuks ilma oskusteta oli puude lõhkumine ikka väga vaevarikas minule tollal heas vormis noorele.

Täna on meie hea sõbra Aigari sünnipäev. Palju õnne kallis Aigar!

2 comments:

  1. Margit! Just, kui kohe tunnen sinu sokkide soojust! Talveks ettevalmistamine on teil täies hoos! Ja esimene lumi! Mina veel ei näinud, kuid aga ootan!

    ReplyDelete