Tuesday, October 6, 2020

Viitina mõis













 Täna käisin Munamäe fotoringil juba natuke varem ära, sest Viitina mõisas oli Rõuge ja Antsla valla ettevõtjate koostööseminar. Kuigi Viitina mõis asub Vaskna talule küllaltki lähedal, polnud ma seal kunagi sees käinud. 

Huvi Viitina mõisa vastu tekkis aastaid tagasi kui lugesin Venemaa keisrist Aleksander I. Sain teada, et keisri lähedane ja soosik oli Viitina mõisaproua Barbara von Krüdener. Omal ajal oli Barbara üle Euroopa suurilmadaam, samuti menukirjanik, kes andis 1803 aastal välja kiriromaani "Valerie". Mingi muutus toimus Barbara elus, ta hakkas rändjutlustajaks ning tuli Viitinasse elama 1818. aastal. Ta jätkas jutlusi ka siin, pakkus kuulajatele tasuta suppi, talulastele püüdis kooliharidust võimaldada ning laupäeval poolepäevast tööaega mõisatöölistele. Sellel ajal olid need uuenduslikud ideed. 

Hiljem on olnud seal riigimõis ja kool. Praegu on seal lasteaed, raamatukogu, saal ning noortekeskus.

Sellel aastal oli renoveeritud saal, kus olid väga ilusaad laelambid. Kohe kui eesuksest sisse tuled, võtab sind vastu hallikates toonides hall, kus oli väga kena põrand. 

Viitina mõisahoone taha jääb Viitina järv, mis oli ka sügisõhtul väga kena.  Taas üks koht natuke tuttavam.

Homseni!

2 comments:

  1. Just sellel kevadel käisin Toompea ekskursioonil, kus sain teada sellest prouast Barbarast, nägin tema maja Toompeal. Väga huvitav ja kuulus naine oli!

    ReplyDelete
  2. Vot seda ma ei teadnud, et tal maja Toompeal oli.

    ReplyDelete