Tuesday, April 8, 2014

Olustvere reis jätkub hobunäitusel.

Tegelikult see pole tavaline hobunäitus, sest tegemist pole elavate hobustega.(kuigi ka elavad hobused on Olustveres olemas) Need hobused siin näitusel on kõik puust välja voolinud suur hobustearmastaja ja aretaja Voldemar Luht. Ta on teinud hobuseid kõikvõimalike tööde juurde, kus  hobuseid kasutati. Samuti kõikvõimalike rõõmusündmuste juurde, kus samuti olid hobused saatjateks. See näitus on ikka väga võimas ja näitab kui palju Voldemar Luht hobuseid armastas ja tundis. Ta tunnetas, et hobuste aeg sellisena nagu see oli vanasti on läbi saamas ja tema suurim soov oli see kõik tulevastele põlvedele jäädvustada. See on tal õnnestunud väga hästi ja ilmekalt. Kokku jõudis ta teha 450 hobueksponaati ja nagu töölaualt näha, jäi tal see töö veel pooleli. Töölaual on näha kuidas ta alguses puu peale hobuse joonistas ja siis selle välja lõikas, siis hobuseks voolis ja hiljem ära värvis. Kõik need tööd tegi ta kahekümne aasta jooksul pensionil olles.
Voldemar Luha elulugugi on põnev. Sündis ta Venemaal 19 märtsil 1919 aastal. 1939-40 aastal teenis Eesti Kaitseväe Ratsarügemendis. Ennast on ta ka ühe hobuse selga teinud just selles rollis. Kui näitusele lähete, otsige üles.
1941-42 aastal õppis Olustvere Kõrgemas Põllutöökoolis, olles nii seotud ka Olustverega.
Et mitte minna Punaarmeesse varjas ta 1,5 aastat ennast metsavennana metsas. Õnneks hiljem sai amnestiat ja kogu hilisem elu oli seotud hobustega, töötades Hobuste Tõulavas vanemzootehnikuna kuni pensionile jäämiseni 1979 aastal. Edasi hakkaski temal kui heal hobusetundjal kui ka väljaõpetajal töö hobuste nikerdamistega kuni surmani.
Minul on väga suur austus Voldemar Luha elutöö ja hobuste armastuse vastu. Soovin ise sinna näitusele koos perega tagasi minna ja soovitan seda teha Teilgi.
Samas ootame Teid ikka puhkama, sünnipäeva pidama või lihtsalt majutuma meie armsasse Vaskna turismitallu Võrumaale Haanjasse.

Hobunäitus Olustveres

Hoburiistad

Pulmasõit

Vastlasõit

Need hobused on pandud ilusti välja kõigile vaatamiseks

ja neid töid on ikka väga palju

Näitusesaal

Voldemar Luht

Elulugu

Töö jäi pooleli

Kõigepealt joonistati hobune lauale

Töölaud

Maja kus on hobunäitus

Väravate juures on vahva kell

Hobusaanid

No comments:

Post a Comment