Saturday, April 26, 2014

SANGASTE RUKKIKÜLA.

Haanjas Vaskna turismitalus on praegu ikka väga ilus, päike paistab, paljud pungad on puhkenud ja palju kohe-kohe puhkemas. Rohelisel värvil ümberringi on sadu erinevaid toone ja mis kõige tähtsam sääski veel ei ole. Konnatiigis on pisikesed kalapoja moodi konnalapsed kullesest välja tulnud ja on kõik suurtes parvedes. Kui ruttu ikka sellest pisikesest täpist kullese sees kiiresti liikuv sabaga koomake sai.
Aga sellest ei tahtnud ma Teile täna kirjutada., vaid hoopis Sangaste Rukkikülast. Kes ei ole kuulnud Sangaste lossist, ma arvan, et väga paljud. Nüüd on koondunud Sangaste ümbruskonna inimesed ühise mütsi alla, et oma tegemisi, tooteid ja firmasid paremini turundada ja tarbijani tuua. Peamiseks teemaks on rukis, mille aretajaks oli Sangaste mõisnik Berg. Kuid ka kõik muud tootjad ja ettevõtjad on koos ja pakutakse ümbruskonna tooteid. Meil oli hea võimalus käia Kurevere küüslaugutalus. Väga tore pererahvas-perenaine Anniki, kes tegeles hobustega ja oli hobuste tundmises suur asjatundja. Välja paistis suur armastus hobuste vastu. Peremees Imre tegeles küüslauguga ja tegi küüsaugust kõike head ja paremat. Alates küüslaugu pulbrist kuni apelsini-küüslaugu moosiga. Hoidised olid  kõik head ja huvitava maitsega, igale maitsele midagi meelepärast. Kõigi lemmikud olid hapendatud küüslaaugu kõrred (tegelikult küüslaaugu õisiku varred) Paljud meie grupi inimesed on need varred lihtsalt minema visanud aga tegelikult saab nendest maitsva suupiste. Tahaks isegi proovida. Rohkem infot talu kohta https://www.facebook.com/Kyyslauk
Teine koht oli Rukki Maja, kus meil oli kõigepealt Rukkiküla koostöövõrgustiku tutvustus, rõõmud ja ka kitsaskohad. Koostöövõrgustikus on palju tegijaid, paljud olid samal päeval Tartus Maamessil. Muidugi ikka on nii et teatud inimesed on aktiivsemad ja eestvõtjad, teised jälle rohkem tagasihoidlikumad aga samas toetajad. Meil Haanja juba paar aastat susiseb samasugune koostöövõrgustiku asi aga sellise ühise katuse ja nimetaja alla pole veel saanud. Iga asi omal ajal või veidike hiljem, kuid minul ja veel Suhka ja Mooska talu rahval Haanjast oli sellesse ettevõtmisse usku. Kust ainult leida eestvõtja või eestvõtjad, kellel jääb aega oma talu ja tegemiste kõrvalt. Meie Haanjas pidime ka tegema ühise illustratiivse kaardi, proovin selle meie Vaskna talu juurde suurelt teha infoks, järsku kui õnnestub, julgeb ka teistele välja pakkuda.
Alati kui käid mujal mõtled tegelikult, kuidas ise paremini ja huvitavalt teha ja vaatad austusega teiste tublisid tegemisi. Samas Rukkimajas oli kaetud ilus rukkiteemaline laud hea ja paremaga, muidugi ei puudunud sealt küüslaugukõrred. Tegime ringkäigu ka poes kus oli kohaliku toodangu lett, Rukkirestoranis ja samuti Rukkimaja külalistemajas, kus on toad ümbruskonna kuulsate inimeste nimedega ja lugudega.Väga hariv ja mõnus idee.
Edasi majutuma läksime Sangaste lossi aga sellest kirjutan ma järgmine kord.
Sangastest Vaskna turismitallu kusagil 60-70 km, mõnus päevane ekskursioon Sangaste Rukkikülla.
Meie Vaskna turismitalu ootab 1 MAIL AVATUD USTE PÄEVADELE!

Sangaste Rukkiküla tore illustratiivne kaart

Kurevere küüslaugutalu peremees Imre koos küüslaugutoodetega.

Kurevere küüslaugutalu perenaine Anniki hobuseid tutvustamas

Kurevere Küüslaugutalu peremees oli väga avatud ja sõbralik kõike jagama

Võru linnapea Anti Allas hobust patsutamas

Toitev hobuste sööt porgandist peedist jahuna

Sangaste Rukki maja

Kohaliku toidu lett Sangaste Rukki maja poes

Rukkiteemaline suupistelaud

Rukkipõldu meenutav kaunistus Rukkimaja restorani seinal

Rukki maja restoran

August Gailiti tuba ja tema lugu Rukki majas

Tuba majutuseks Rukki majas

Sangaste loss

Vaade Vaskna turismitalule ja Vaskna järvele 26.04.14

Vaade Suurele Munamäele 26.04.14

Alles sai veel vahtramahla, nüüd juba vaher õitseb Vaskna turismitalus 26.04.14

No comments:

Post a Comment