Thursday, November 19, 2020

Tamm

















 
Täna oli väga tuuline ilm. Kui ma läksin pildistama matkarajale, jäin seisma tammede juures . Meie tammed ei ole vanad jämedad tammed, mis kasvavad lageda peal. meie tammed kasvavad hoopis metsas ja on oma ea kohta küllaltki saledad. Kui nende tammede alt läbi lähed on selline omamoodi tunne, võib-olla seetõttu, et lähed kui tammetsõõri alt läbi. Isegi tänase suure tuulega nende oksad liikusid väga vaevumärgatavalt. Nende metsa tammede lehed olid juba kõik maas ja põnev oli vaadata kui erineva suurusega need lehed olid, hiiglasuurtest päris väikesteni välja. Metsatammedel oli juba korp peal, samuti ilus roheline sammal ka. 

Teine koht, kus meil tammed kasvavad on talu metsaääres ja need on minu ema tõrudest külvatud tammed. Need saavad varsti 30 aastaseks aga tammede kohta on see iga ikka noor veel. nendel puudel olid osadel veel lehed puus ja puude all kasvavate metsmaasikate lehed olid erkkollased.

Aastaid tagasi kui me veel lehma pidasime ja meie lehmal vasikas sündis, siis kõhuhädade korral raviti vasikat tammekoore teega. Ei mäleta, et seda eriti vaja oleks läinud aga tammekoore pulber oli karjaköögis olemas. Nüüd lugesin, et see tammekoore tee sobib ka inimestele kõhu ja põiehädade korral. Pikalt ei tohi ainult tarvitada. Olen proovinud ka tammetõru kohvi, päris huvitava maitsega.

Eesti rahvuspuu on tamm aga tamm on veel viieteistkümne riigi rahvuspuu. 

Nende hulgas Ameerika Ühendriikide, Aserbaidžaani, Bulgaaria, Iirimaa, Itaalia, Küprose, Leedu, Läti, Moldova, Poola, Portugali, Rumeenia, Saksamaa, Serbia ja Suurbritannia rahvuspuuks on tamm.  Võib ka olla et tamm on kõige rohkemate riikide rahvuspuu.

Tamm on ka Eesti kõige populaarsem perekonnanimi , mida oli 5300 (2017 1 jaanuari seisuga Statistikaameti andmetel) 

Ka võro keeles on tamm tamm ja paistab, et see sõna on väga vana ja pärineb läänemeresoome-volga või läänemeresoome -permi tüvest. Ka teistel sugulaskeeltel oli sarnane nimi. Soome tammi, liivi täm,  vadja tammi, isuri tammi.(Eesti Etümoloogia sõnaraamat)

Paistab, et me armastame seda puud ja nime väga aga looduses teda enam väga palju ei ole.

Homseni!

No comments:

Post a Comment