Saturday, April 2, 2011

Matk Suurele Munamäele

Täna oli kevadiselt soe ilm ja me läksime koos perega matkama. Sihiks võtsime Suure Munamäe, mis on nüüd avatud iga päev kella 10-20 ni. Tahtsime kõik oma silmaga üle kaeda, kas torn ikka õiges kohas.
Matka alustasime Kivestmäe tõusust mööda Haanja Maratoni rada. Rajalt kõrvale eriti ei tasunus astuda, kuna seal vajus ikka poolde säärde lumme. Rajal oli ikka palju metsloomade jälgi, nii kitse kui ka me arvame, et hirve jäljed. Ühed olid sarnased ilvese aga täpselt ei tea, kahtlane, et ta niipalju maad mööda käib.
Munamäe jalamil oli juba lumevabasid laike, kus varsti sinetab sinililledest.
Munamägi on üks huvitav ja müstiline paik, kus elavad Härjapõlvlased. Lugesin nendest Enno Piiri raamatust. Seal ta kirjutab kuidas ehitati Suure Munamäe vaatetorni, kõik kivid mis päeval ülesse toodud olid, olid hommikuks kadunud. Lõpuks sai ehitusmeister aru,et see on Härjapõlvlaste töö, et nad elavad siin, et see on nende kuningriik. Igaljuhul sai ehitusmeister nendega kaubale ja sellest päevast alates keegi enam ehitust ei seganud. Ainult planeeritud lifti tollel ajal ei tehtud, see oleks väga müra tekitanud. Praegu on Munamäe vaatetornis lift olemas. Kui viibid Munamäel on tore vaadata vanu kände ja muid põnevaid kohti kus Härjapõlvlastest võiks märke olla. Põnev on.
Vaade Kivestmäelt Vaskna turismitalule

Matkasellid Haanja Suusamaratoni rajal

Suur Munamägi asub Haanja Looduspargi sihtkaitsevööndis

Tõus Suurele Munamäele

Olevi onnike

Haani miis keväjät uutman

Otsi öökull üles

Sajajalgne Munamäge valvamas

Suure Munamäe vaatetorn

Miia koos Enega Munamäe vaatetornis

Munamäelt saad sõbrale kaardi saata

Vaade vaatetornist Vaskna järvele

Ahti ja Johann ilmakaari uurimas

Lund veel jagub Munamäel

Ilusad seenetäpid puul

Arvatav Härjapõlvlaste koduuks

Vana kuuse koor on väga ilus
Torn oli avatud ja seal võttis meid vastu torni hea haldjas Ene. Munamäe avasündmus-Munalaat toimub 24 aprillil 12-16 See on igati vahva traditsiooniline kevadsündmus Suure Munamäe torni ümber koos munaveeretamisvõistlusega, pannkookide küpsetamise ja söömisega, munade värvimise ja muidu meisterdamisega. Tegevust jätkub kõigile, tule ise ja võta pere kaasa.
Kahjuks pildid said väga talvised aga õhk oli kevadine

No comments:

Post a Comment