Thursday, April 7, 2011

Setomaa reis

Eile oli Väimela ökoturismi kursuse õppeekskursioon Setomaale. Ette ütlen ära, et väga mõnus ja õpetlik reis. Alustasime oma reisi Setomaa Turismitalust, kelle perenaine Laivi Mesikäpp meile reisil teejuhiks oli.
Talu juures meeldis Seto Laste Mängumaa, kus oli tehtud lastele turnimiseks ja mängimiseks looduslähedastest materjalidest kõiksugu atraktsioone, mis enamus ka juba lume alt väljas oli.
Teine huvitav koht oli savvusann (suitsusaun), mis oli suur ja mõnus, ning mulle tuletas meelde kuidas ma linnalapsena kõik suved maal vanaema juures suitsusaunas puhtaks sain. Peale "Nukitsamehe" filmi me koos onutütre Kailiga mängisime ka seal ja keetsime pajas õuntest mängult suppi. Kes need õunad sealt saunapäeval avastas ja ära koristas, seda ma ei tea siiani... Suitsusaunast ja selle lõhnast igaljuhul väga head mälestused.
Suitsusaun Setomaa turismitalus
Edasi läks meie reis Obinitsa Seto Seltsimajja, kus meid võttis vastu Rieka ja Aare Hõrn (endine Seto Kuningas) Mõlemad väga huvitavad inimesed ja suured Seto kultuuri austajad ja edasikandjad, ning samas ka huvitatutele head tutvustajad. Seltsimaja vastrenoveeritud, mul ka avamispeol käidud, mis toimus talsipühal ja kus oli palju rahvast, head muusikat ning maitsvat sööki. Kõigil kes Setumaad külastavad soovitan soojalt seal peatuda ja söök ette tellida, aga kui seda ei ole võimalik, siis ilma Rieka tehtud sõira maitsmata, ma küll Setumaalt ära ei läheks. Eriti huvitav on kui saad olla külaliseks mõnel kirmaskil(kohalikul peol), siis mõistad ka Setude hinge paremini ja meelde jääb see külalislahkus ja erilisus kindlasti.
Seltsimajas on nii palju detaile mida vaadata, nagu igas Seto kodus ja majas on ka seal ilus pühasenulk ja selle kõrval usute või mitte,tõeline Setu Kuningatroon, kus lubatakse ka külalisel istumist proovida. Esikus võib märkamatta jääda kuldnoka pesakast, kui ei oska üles vaadata, selle kõrval tualetis on tõeliselt huvitav kraanikauss, tõelisest Setu keraamikast, meister kohalik mees Meelis Krigul.
Trepp teisele korrusele on uuendatud ilusa piirdega aga vana ja auväärne.
Teise korruse tubades on kunstnik Evar Riitsare valmistatud Setoteemaline tapeet. Kena ja eriline. Mainimatta ei saa jätta huvitavaid panipaiku seina ääres. Suvel tulemas Taarka pärimusteatri esituses,Kauksi Ülle kirjutatud etendus " Maratsauk" Kindlasti tahaks minna, mälestused "Taarka" etendusest väga head.
Pühasenulk ja Kuningatroon

Evar Riitsaare tehtud tapeet Seto Seltsimajas

Vana ilus ja auväärne trepp

Kraanikauss Seto muudu, meister Meelis Krigul

Tsirgu pesäkast Seltsimajas

No nii hääd sõira pakutas ainult Seto seltsimajas

Midagi tutvat kaa, meie kingitus avamise aigu
Kel ka võimalus ,tasub külastada.
(jätkub homme)

No comments:

Post a Comment